Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

CSE ridică interdicția de export a grâului și a făinii de grâu

© Photo : Miroslav RotariRecoltarea grâului
Recoltarea grâului  - Sputnik Moldova, 1920, 26.06.2022
Abonare
Comisiei pentru Situații Excepționale a ridicat interdicția de export a grâului și a făinii de grâu.
CHIȘINĂU, 26 iun - Sputnik. În decizia luată vine, membrii Comisiei pentru Situații Excepționale au abrogat câteva prevederi ale propriei dispoziții din data de 25 februarie, între care și cea care interzicea exportul grâului.
Mai exact, este vorba de litera “a” a punctului 14 din Dispoziția nr. 2 din 25 februarie 2022, care prevede expres că din „începând cu data de 1 martie 2022, pentru perioada stării de urgență, se interzice exportul din Republica Moldova a griului (poziția tarifară 1001).
De asemenea, CSE a abrogat și punctul 8 din Dispoziția nr. 9 din 10 martie 2022 a Comisiei pentru Situații Excepționale, care impunea restricții și la exportul făinii de grâu: “îîncepând cu data de 12 martie 2022, în perioada stării de urgență, se interzice exportul din Republica Moldova a făinii de grâu sau de meslin (poziția tarifară l 10100)”.
Vom menționa că ridicarea interdicției de export a grâului a fost cerută recent de către producătorii agricoli mici și mijlocii, aceștia spunând că aceasta restricție este parte a unui plan de sufocare a producătorilor mici și mijlocii de către multinaționalele care acaparează nu doar piața agricolă din Moldova, dar și terenurile agricole.
Marți, 21 iunie, asociația Forța Fermierilor a organizat proteste în 14 raioane, dar a avut și o discuție la Guvern cu premierul Natalia Gavrilița, la care au înaitat mai multe revendicări, între care și “deblocarea exportului grâului în condițiile când jucătorii mari de pe piața cerealelor în ultima perioada au importat cantități mari de grâu din Ucraina și practic au paralizat piața internă și elaborarea unei noi strategiei privind securitatea alimentară a țării cu măsuri concrete privind demonopolizarea piețelor agroalimentare”.
Vom menționa că în cadrul mitingului din 21 iunie, organizat de agricultori la Căușeni, președintele asociației Forța Femierilor, Alexandr slusari, a spus că impunerea interdicției de grâului este un element din planul de falimentare a agricultorilor mici și mijlocii de către multinaționalele care au pătruns în țara noastră și care, pur și simplu, îi strivesc pe agricultori. Iar odată cu ei – și satele din Republica Moldova.
“Statul trebuie să înțeleagă că voi sunteți ultima redută pentru satele noastre. Noi trebuie să efectuăm reforma de la moșier la fermier. Dacă noi nu schimbăm situația, în doi ani rămân 3-4 firme mari care au să acapareze toate pământurile, pe voi (agricultorii mici și mijlocii – n.n.) au să vă înlăture și o să lucrați ca brigadieri la Trans-Oil (grupul de companii care dețin controlul portului Giurgiulești și dețin monopolul pe piața exporturilor de cereale – n.n.), în cel mai bun caz. Dar cel mai grav este că mor satele. Că aceștia (monopoliștii) nu au nevoie de sate, ei au nevoie de producție ieftină, de cinci culturi, să fie exportată, să le fie returnat TVA și veniturile să meargă în offshore. Și ce se întâmplă în sate, că mor oamenii, că se distruge tot acolo, că este sau nu este biserică, că este sau nu grădiniță, școală – asta nu-i interesează pe ei. Nici chiar locurile de muncă nu-i interesează”, a spus Slusari.
Fluxul de știri
0