Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Lavrov: UE trebuie să arate că „are propriile sale interese”

© Sputnik / Maksim Blinov / Accesați arhiva multimediaSerghei Lavrov
Serghei Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 08.12.2022
Abonare
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov propune ca blocul UE să devină parte dintr-o „lume multipolară” dacă exercită mai multă independență față de SUA.
CHIȘINĂU, 8 dec – Sputnik, Doina Crainic. Uniunea Europeană ar putea avea un loc într-o nouă lume multipolară, dar trebuie să se elibereze mai întâi de dependența excesivă faţă de aliații săi de peste Oceanul Atlantic, a afirmat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de RT. El a adăugat că blocul trebuie să învețe cum să îşi susţină propriile interese în zone care sunt importante pentru bloc.
Vorbind miercuri la Lecturile Primakov, un forum internațional de experți, diplomați și factori de decizie organizat în Rusia, Lavrov a declarat: „Uniunea Europeană va putea participa la aceste procese pe picior de egalitate atunci când își va da seama că nu trebuie să spună 100% "da, domnule" Statelor Unite.” El a adăugat că blocul trebuie să demonstreze că „are propriile sale interese”.
De asemenea, ministrul a menționat că, în ultima vreme, au apărut voci în țările europene care solicită acest lucru.
Lavrov a subliniat că Moscova nu încearcă în niciun caz să creeze o dezbinare între Washington și Bruxelles, susținând că este evident că nu toate interesele Europei sunt neapărat în conformitate cu cele ale SUA.
„Faptul că Europa nu îşi poate apăra aceste interese este, în opinia mea, un fapt evident”, a adăugat oficialul.
În sprijinul afirmaţiei sale, Lavrov a subliniat lipsa aparentă a unor rezultate semnificative în urma întâlnirii la Washington, săptămâna trecută, dintre președintele francez Emmanuel Macron şi omologul său american Joe Biden.
Adresându-se oaspeților la întâlnirea clubului de discuții din Valdai din afara Moscovei, la sfârșitul lunii octombrie, președintele rus Vladimir Putin și-a exprimat încrederea că, mai devreme sau mai târziu, „noile centre de putere în lumea multipolară și Occidentul vor trebui să înceapă să discute de la egal la egal cu privire la viitorul nostru comun.”
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 08.12.2022
Editoriale
Cum și-a pierdut Artiomovskul importanța strategică pentru Forțele Armate ale Ucrainei
Fluxul de știri
0