Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Fermierii cer ședință de urgență la Parlament: Ce îi nemulțumește

© Sputnik / Mihai CarausTractoare parcate
Tractoare parcate  - Sputnik Moldova, 1920, 08.12.2022
Abonare
Bugetul ministerului Agriculturii este în descreștere pentru anul 2023, ceea ce a nemulțumit fermierii.
CHIȘINĂU, 8 dec – Sputnik. Asociația Forța Fermierilor se arată nemulțumită de modul cum Guvernul a aprobat ieri proiectul Legii bugetului pentru anul 2023, care prevede micșorarea cu aproape 15 % a Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii.
Astfel, aceștia cer organizarea urgentă a întâlnirii Consiliului organizației cu comisiile parlamentare pentru agricultură și economie, buget și finanțe, cu participarea miniștrilor agriculturii și finanțelor, la care să fie dezbătută problema subvenționării sectorului agricol în 2023.
”Suntem partea componentă a societății și înțelegem situația financiar-bugetară dificilă în țară. Însă, agricultura în anul 2022 a suportat un șoc în urma impactului concomitent a secetei, războiului în Ucraina, embargoului rusesc, scumpirilor exorbitante la resurse și prețurilor derizorii la materia primă agricolă. Acum mii de fermieri, hărțuiți de creditorii și lăsați fără surse necesare pentru lucrările de primăvară, se întreabă de ce fără nici o discuție la nivelul ministerelor agriculturii și finanțelor a fost decis de către executiv reducerea semnificativă a finanțării unei ramure strategice a economiei naționale”, se arată în comunicat.
Amintim că ieri, 7 octombrie, Guvernul a alocat cu 550 milioane lei mai puțin la Agricultură pentru bugetul de anul viitor. Astfel, urmează ca bugetul ministerului Agriculturii în 2023 va fi de 2,2 miliarde de lei, în comparație cu 2,7 miliarde în anul 2022.
Cereale - Sputnik Moldova, 1920, 07.12.2022
Economie
Expoziția Food Africa 2022 la Cairo: Rusia este prezentă
Fluxul de știri
0