Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Soros vrea să aibă un proiect mediatic în sud-estul Europei

© AFP 2023 / FABRICE COFFRINIGeorge Soros
George Soros - Sputnik Moldova, 1920, 07.12.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Soros, care a investit mulți bani și multă energie pentru controlul sud-estului Europei, nu se lasă. Fundația sa, dar și guvernul SUA, vor să investească într-o platformă media în Ungaria și România.
CHIȘINĂU, 7 dec- Sputnik, Bogdan Duca. Presa maghiară dă informații despre cum George Soros vrea să revină în forță atât în Ungaria, cât și în România, Polonia, Georgia, Armenia și Ucraina.
Cu un mare impact în anii 90, imediat după prăbușirea comunismului, rețeaua Soros a dezvoltat ample proiecte pentru a prelua controlul și influența ideologică asupra societății civile, mediului academic și clasei politice din țările postcomuniste.
Proiectul a fost unul parțial eșuat. Dacă state precum România au intrat sub controlul rețelei Soros, oamenii miliardarului controlând instituții importante și chiar servicii secrete (cazul lui Eduard Helvig, fost președinte Soros România și actual director SRI), alte state au sesizat pericolul și au blocat (cazul Federației Ruse și al Ungariei) rețeaua sorosistă.
De aceea, revenirea lui Soros cu un proiect mediatic în această parte din Europa poate însemna dorința SUA de a încerca să recupereze din influența pierdută în regiune.
Astfel, fundația lui Soros vrea să joace un rol important în propaganda mediatică, spun surse citate din presa maghiară.
De altfel, fundația a și dat un anunț de angajare în Ungaria, pentru poziția de redactor șef. Fără să anunțe un proiect propriu-zis, reprezentanții fundației au dat de înțeles că proiectul va cuprinde pe lângă Ungaria, Armenia, Georgia, Polonia, România și Ucraina sunt în centrul proiectului companiei, unde vor să susțină un "sector media puternic și independent" care "rezistă unor interese puternice menite să manipuleze, să izoleze și să controleze presa".
Compania a adăugat că redactorul-șef va avea sarcina de a dezvolta politici și planuri editoriale specifice fiecărei țări și regionale și va identifica, angaja și gestiona consultanți editoriali și experți cu sprijinul coordonatorilor locali.
Интервью президента РФ В. Путина кинорежиссёру Оливеру Стоуну - Sputnik Moldova, 1920, 07.12.2022
Internațional
Oliver Stone, despre cine este responsabil pentru conflictul din Donbas
Fluxul de știri
0