Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Presa americană: SUA a trimis în Ucraina lansatoare de rachete defectate intenţionat

© AP Photo / Efrem LukatskySoldați ucraineni la o bază militară de la Kiev. Imagine de arhivă
Soldați ucraineni la o bază militară de la Kiev. Imagine de arhivă - Sputnik Moldova, 1920, 06.12.2022
Abonare
Portalul Inpolitics atrage atenţia asupra unor dezvăluiri din presa americană care arată că SUA a trimis Ucrainei lansatoare de rachetă cu rază de acţiune diminuată.
CHIȘINĂU, 6 dec – Sputnik. De la debutul invaziei ruse, Ucraina cere imperios americanilor lansatoare HIMARS de rachete cu rază lungă de acțiune, arată Inpolitics, dar în loc de rachete cu rază de 300 de mile, americanii au trimis până acum doar versiunile ”mini”, de 50 de mile, spre furia lui Zelenski.
Inpolitics citează din presa presa americană care arată că SUA a modificat lansatoarele HIMARS fără știrea ucrainenilor, făcînd imposibilă lansarea de ranchete cu rază lungă.
Informația apare în The Wall Street Journal care, citând oficiali americani, scrie că Pentagonul a modificat în secret sistemele avansate de rachete pe care le-a trimis în Ucraina. Din iunie, SUA au furnizat Kievului 20 de sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS), dar ele sunt modificate într-un mod aparte, fără știrea părții ucrainene, astfel încât să nu poată trage rachete cu rază lungă de acțiune, dezvăluie The Wall Street Journal.
Potrivit interlocutorilor publicației, o astfel de măsură este necesară și pentru a preveni lansarea efectivă a rachetelor balistice ATACMS folosind instalațiile de care dispun Forțele Armate ale Ucrainei.
Informaţiile din articol mai arată că Washingtonul a rezistat până acum apelurilor senatorilor de a trimite drone foarte avansate Grey Eagle MQ-1C în Ucraina, din cauza temerilor că ar putea atinge ținte în Rusia și ar putea fi recuperate de forțele ruse.
Moscova, care a certat în repetate rânduri SUA pentru că ar înarma Ucraina, a avertizat Washingtonul să nu trimită Ucrainei armament mai avansat, mai amintește WSJ, potrivit Inpolitics.
Exercițiu militar NATO, arhiva foto - Sputnik Moldova, 1920, 06.12.2022
Internațional
Nemții, mai puțin dedicați NATO decât românii?
Fluxul de știri
0