Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Reuşită pentru astronauţii chinezi

© AFP 2023 / STRAstronauții chinezi Cai Xuzhe (S), Chen Dong (C) și Liu Yang pozează în timpul ceremoniei de lansare a misiunii Shenzhou-14
Astronauții chinezi Cai Xuzhe (S), Chen Dong (C) și Liu Yang pozează în timpul ceremoniei de lansare a misiunii Shenzhou-14 - Sputnik Moldova, 1920, 05.12.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Jurnalistul Dan Tomozei, stabilit în China, relatează pe blogul său reuşita taikonauţilor chinezi din misiunea spațială Shenzhou 14 care au revenit, în urmă cu puțin timp, pe Pământ
BUCUREȘTI, 5 dec – Sputnik Taikonauții misiunii Shenzhou 14 au revenit pe Pământ, anunţă Dan Tomozei pe blogul său, care arată că cei trei taikonauți au finalizat cu succes misiunea spațială începută în urmă cu șase luni.
Taikonauții Chen Dong – comandant, Liu Yang și Cai Xuzhe au reintrat în atmosfera terestră puțin după ora 20 (ora Beijing), capsula spațială de reîntoarcere aterizând în Deșertul Gobi, regiunea Mongolia Interioară, unde temperaturile sunt de -25 de grade Celsius. Cei trei au încheiat cu succes misiunea începută la data de 5 Iunie a acestui an.
Revenirea pe Pământ a echipajului spațial chinez a fost transmisă în direct de televiziunile din China, fiind considerată un nou eveniment de mândrie națională, mai relatează Dan Tomozei.
Timp de șase luni, taikonauții și centrul de control spațial din China au contribuit decisiv la construcția Stației Spațiale Tiangong (Palatul ceresc), în ultimele șase luni fiind adăugate două laboratoare spațiale și trei andocări de nave spațiale cargo. De asemenea, cei trei au susținut trei lecții de fizică din spațiu pentru elevii din China și Africa.
Taikonauții au adus pe Pământ o parte dintre rezultatele experimentelor realizate în laboratoarele spațiale ale stației Tiangong, între acestea regăsindu-se peste 80 de probe, în principal fluide corporale și probe citologice folosite pentru înțelegerea schimbărilor înregistrate de corpul uman în mediul extraterestru, dar și semințe și răsaduri de cereale, care vor fi cercetate și introduse în producția industrială agricolă chineză.
Protest la Cahul - Sputnik Moldova, 1920, 04.12.2022
Politică
PSRM a organizat un protest masiv antiguvernamental la Cahul
Fluxul de știri
0