Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia şi ”flota sa din umbră”: 100 de petroliere care vor zădărnici sancțiunile Vestului

© AFP 2024 / ANGELOS TZORTZINISTankere de petrol
Tankere de petrol - Sputnik Moldova, 1920, 04.12.2022
Abonare
Rusia a acumulat o flotă de peste 100 de petroliere vechi cu care va ocoli restricțiile occidentale privind vânzările de petrol rusesc, spun mai mulţi brokeri și analiști de transport maritim
BUCUREȘTI, 4 dec - Sputnik, Marius Holdean. Brokerul maritim Braemar estimează că Moscova, care se bazează foarte mult pe petrolierele străine pentru a-și transporta țițeiul, a adunat peste 100 de nave în acest an, prin achiziții directe sau indirecte.
Compania de consultanță energetică Rystad spune că Rusia a adăugat 103 petroliere în 2022 prin achiziții și prin realocarea navelor care deservesc Iranul și Venezuela, două țări aflate sub embargouri petroliere occidentale.
Industria de transport petrolier numește această flotă rusească drept „flota din umbră" prin care Rusia va ocoli noile restricții internaționale asupra petrolului țării.
Începând de luni, în UE nu va fi importat petrol rusesc pe cale maritimă, iar țările din G7, plus Australia, au convenit vineri să plafoneze preţul petrolului rusesc la 60 de dolaripe baril, după acordul la care au ajuns mai devreme cele 27 de ţări ale Uniunii Europene.
Ambasada Rusiei în SUA a declarat sâmbătă că această politică „remodelează" piața liberă și a insistat că petrolul va continua să fie vândut.
„Indiferent de flirturile actuale cu acest instrument periculos și ilegitim, suntem încrezători că petrolul rusesc va continua să fie căutat", a spus ambasada.
Rusia ar putea folosi noua flotă pentru a încerca să aprovizioneze țări precum India, China și Turcia, care au devenit cumpărători mai mari de petrol în timp ce Europa a redus cererea.
Péter Szijjártó - Sputnik Moldova, 1920, 04.12.2022
Internațional
​​Ungaria, politică inteligentă: a fost scutită de aplicarea plafonării preţului la petrol
Fluxul de știri
0