Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Zelenski ia măsuri punitive împotriva celei mai mari biserici din Ucraina

© Sputnik / Igor Maslov / Accesați arhiva multimediaVladimir Zelenski
Vladimir Zelenski - Sputnik Moldova, 1920, 02.12.2022
Abonare
Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a anunțat noi măsuri menite să interzică instituțiile religioase considerate a avea legături cu Rusia.
CHIȘINĂU, 2 dec – Sputnik.Zelenski a spus că măsura este menită să protejeze „independența spirituală” a ţării pe fondul conflictului Kievului cu Moscova.
Ţinta principală a președintelui este Biserica Ortodoxă Ucraniană, cea mai mare din țară, care este legată de patriarhia din Moscova.
Declarația vine în contextul în care SBU, agenția de securitate internă a Ucrainei, a lansat ceea ce a descris a fi o acțiune „contra informații” în mai multe puncte ale Bisericii Ortodoxe din Ucraina, din trei regiuni. Raidurile au vizat vineri cel puțin opt lăcaşuri religioase, cu scopul de a identifica persoanele suspectate pentru subminarea suveranităţii Ucrainei.
Scriind pe Telegram, Zelenski a declarat joi că Consiliul de Securitate Națională și de Apărare a organizat o ședință, care s-a concentrat pe „numeroase dovezi ale legăturilor anumitor cercuri religioase din Ucraina cu statul agresor”. Consiliul a instruit guvernul Ucrainei să introducă o lege care să facă imposibilă existenţa „organizațiilor religioase afiliate cu centre de influență” din Rusia, organizaţii care să funcționeze în țară, a spus Zelenski, potrivit RT.
Între timp, organismul din Ucrainei responsabil cu supravegherea sferei religioase a primit ordin să stabilească dacă Biserica Ortodoxă Ucraineană are legături religioase cu Patriarhia din Moscova.
De asemenea, Consiliul a acuzat serviciile speciale rusești de „activități subversive” în sfera religioasă și a instruit toate organismele de securitate națională să „identifice și să contracareze” aceste presupuse eforturi. Potrivit lui Zelenski, Kievul va impune sancțiuni personale asupra unei serii de persoane, lista urmând să fie publicată în viitorul apropiat.
De asemenea, autoritățile ucrainene intenționează să verifice dacă organizațiile religioase au dreptul să folosească proprietatea situată pe teritoriul Kievului Pechersk Lavra, a spus Zelenski făcând probabil referire la Biserica Ortodoxă Ucraineană, care administrează în prezent locul.
Săptămâna trecută, Lavra, care este considerată a fi cea mai importantă mănăstire creștină ortodoxă din Ucraina, a fost inspectată de SBU. Agenția a spus că dorește să împiedice presupuse „activități subversive ale serviciilor speciale rusești”.
În Ucraina, cele două facțiuni rivale principale sunt Biserica Ortodoxă ucraineană, care şi-a declarat independența față de Moscova după ce Rusia a lansat operațiunea sa militară, şi Biserica Ortodoxă din Ucraina (OCU), care este considerată de Biserica Ortodoxă Rusă ca fiind schismatică.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 02.12.2022
Editoriale
Operațiunea specială: perspectivele unei ofensive de amploare a Forțelor Armate ale Rusiei
Fluxul de știri
0