Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Mesajul lui Viktor Orban despre noi sancţiuni şi despre îndatorarea UE

© AFP 2024 / ATTILA KISBENEDEKViktor Orban
Viktor Orban - Sputnik Moldova, 1920, 02.12.2022
Abonare
Viktor Orban arată că ar fi tragic dacă UE ar extinde sancţiunile asupra gazului şi energiei nucleare şi a arătat că Ungaria este împotriva îndatorării comune a UE pentru a da bani Ucrainei.
CHIȘINĂU, 2 dec - Sputnik. Premierul ungar Viktor Orban a arătat că dacă Uniunea Europeană ar extinde sancţiunile împotriva Rusiei asupra gazului şi energiei nucleare, acest lucru ar avea consecinţe tragice pentru Ungaria. Din acest motiv, Orban spune că trebuie să obţină o scutire de la o astfel de decizie.
Prim-ministrul a amintit că la începutul războiului, ideea a fost ca prin intermediul sancţiunilor, conflictul să fie încheiat sau să ne aducă mai aproape de sfârşitul războiului, însă aceste măsuri “nu ne-au apropiat nici măcar cu un milimetru” de încheierea ostilităţilor, a explicat Orban.
Viktor Orban a subliniat că ne aflăm în faţa unei ierni grele, Ucraina se află într-o situaţie din ce în ce mai dificilă, iar deşi Rusia întâmpină dificultăţi, veniturile sale din energie sunt la un nivel maxim, astfel că politica de sancţiuni nu şi-a atins scopul.
Şeful guvernului de la Budapesta a menţionat că Ungaria nu este supusă interdicţiei de import de ţiţei care a intrat în vigoare la 5 decembrie, ţara poate obţine petrolul necesar funcţionării sale, însă nu se poate apăra faţă de efectul de umflare a preţurilor care este cauzat de sancţiuni.
Politicianul maghiar a spus că până acum, Ungaria şi-a atins întotdeauna propriile obiective naţionale în negocierile privind sancţiunile, astfel că participă cu speranţă la dezbaterile despre cel de-al nouălea pachet. Cu toate acestea, “presiunea este constantă”, sunt aşteptate noi pachete, astfel că trebuie să luptăm constant pentru a ne proteja interesele, a spus Orban, arătând că tocmai de aceea, guvernul de la Budapesta a cerut opinia poporului maghiar în cadrul unei consultări naţionale pe acest subiect.
În ceea ce priveşte faptul că peste un milion de persoane au răspuns la chestionar, Orbán a spus că acest lucru dovedeşte că Ungaria a înţeles că succesul anului economic 2023 şi amploarea dificultăţilor economice depind de preţurile la energie şi de sancţiuni.
Viktor Orban a mai declarat că Ungaria nu sprijină intenţia UE de a finanţa prin împrumuturi comune menţinerea funcţionării statului ucrainean. Potrivit punctului de vedere al guvernului maghiar, statele membre ar trebui să susţină acest obiectiv prin acorduri bilaterale.
Nu ne dorim ca în loc de o comunitate de state membre cooperante, UE să devină un grup de state membre îndatorate împreună, a spus premierul.
Viktor Orban a arătat că Ungaria nu sprijină, în general, acele politici ale UE care se bazează pe împrumuturi comune. În opinia sa, consecinţele unei astfel de “comunităţi îndatorate” vor face “ca de suferit să aibă nu numai copiii noştri, ci şi nepoţii noştri”, în plus, tot noi va trebui să plătim şi datoriile statelor care pe parcurs vor intra în incapacitate de plată.
Vladimir Zelenski - Sputnik Moldova, 1920, 02.12.2022
Internațional
Zelenski ia măsuri punitive împotriva celei mai mari biserici din Ucraina
Fluxul de știri
0