Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Vizită tensionată a președintelui Franței la Washington

© AFP 2023 / Ludovic MarinEmmanuel Macron
Emmanuel Macron - Sputnik Moldova, 1920, 01.12.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Președintele francez, Emmanuel Macron e foarte supărat pe administrația de la Washington care prin măsurile sale economice ”super agresive”, lovește dur în economia Franței și a UE.
CHIȘINĂU, 1 dec - Sputnik, Bogdan Duca. Macron a lăsat diplomația deoparte în timpul vizitei sale la Washington, atrăgând atenția că măsurile din programul cu caracter economic şi social „Inflation Reduction Act” (IRA) sunt „super agresive pentru companiile” franceze.
„Puneţi-vă în locul meu”, le-a spus preşedintele Macron aleşilor la un prânz privind schimbările climatice, după care a adăugat: „Poate că vă veţi rezolva problema, dar o vei înrăutăţi pe a mea” cu acest program de investiţii faraonice care, în opinia sa, ar putea „elimina multe locuri de muncă” în Europa în absenţa unei mai bune coordonări transatlantice.
„Nimeni nu m-a contactat când era în discuţie IRA”, a reproșat Macron cerând să fie „respectat ca un bun prieten”. Franţa percepe cu îngrijorare patriotismul economic dezinhibat de care dă dovadă preşedintele american, pentru care cuvântul de ordine este „Made in USA”.
Preşedintele francez a indicat că nu „crede nici măcar o secundă” într-o schimbare din partea americană în privinţa acestei legi apreciată drept crucială de Casa Albă, dar a pledat pentru o mai bună sincronizare între Statele Unite şi Europa.re
Partea americană speră că această primire fastuoasă va facilita depăşirea gravei crize diplomatice de anul trecut când, în septembrie, Washingtonul a anunţat o nouă alianţă, AUKUS, cu Australia şi Regatul Unit, stârnind furia Franţei, ţinută deoparte într-o regiune cheie a lumii şi care a pierdut cu acea ocazie un important contract de vânzare a unor submarine către Australia.
Pe lângă chestiunea protecţionismului comercial, Joe Biden şi Emmanuel Macron vor discuta joi şi aspecte internaţionale majore, precum China şi războiul din Ucraina. Se aşteaptă ca cei doi lideri să afişeze un mesaj de unitate în dosarul ucrainean, promiţând să continue să susţină Kievul atât timp cât este necesar, explicând în acelaşi timp că negocierile cu Moscova pot avea loc numai atunci când preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va considera oportun.
Les accords signés par Vladimir Poutine et Xi Jinping, le 20 mai 2014  - Sputnik Moldova, 1920, 01.12.2022
Internațional
China vrea o cantitate mai mare de gaze rusești
Fluxul de știri
0