Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Premierul Marii Britanii proclamă o eră mult mai rece în relația cu China

© AP Photo / Matt DunhamBig Ben, Londra
Big Ben, Londra - Sputnik Moldova, 1920, 30.11.2022
Abonare
Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, spune că vremea cooperării economice strânse cu Beijingul s-a încheiat, deoarece țara reprezintă o provocare pentru interesele Londrei.
CHIȘINĂU, 30 nov – Sputnik. Prim-ministrul britanic a declarat că perioada comerțului înfloritor cu China, bazat pe interese economice reciproce, s-a încheiat. Rishi Sunak a descris Beijingul ca fiind un rival, angajându-se, în acelaşi timp, să evite o abordare „simplistă” privind confruntarea.
Susţinând luni un discurs la banchetul primarului din Londra, Sunak a spus: „Să fim clari, așa-numita "epocă de aur" s-a încheiat, precum şi ideea naivă potrivit căreia comerțul ar duce la reforme sociale și politice”.
Termenul folosit a fost o referire la comentariile din 2015 ale cancelarului de atunci George Osborne, care a repetat afirmaţiile ambasadorului chinez despre relațiile dintre cele doua ţări ca intrând într-o „epocă de aur”.
Premierul a subliniat că reevaluarea legăturilor nu înseamnă că Marea Britanie va îmbrățișa „retorica simplistă a Războiului Rece” cu privire la ceea ce a descris drept o „provocare sistemică la adresa valorilor și intereselor noastre”.
El a adăugat, cu privire la conducerea chineză, că devine din ce în ce mai autoritară.
Pentru a-și susţine punctul de vedere, Sunak a menţionat răspunsul autorităților chineze la protestele anti-lockdown în desfășurare în toată țara, spunând că Beijingul „a ales să reprime în continuare” în loc să răspundă la nemulțumirile oamenilor.
Totuși, premierul a spus că, în ciuda dificultăților, Marea Britanie nu poate „pur și simplu să ignore importanţa Chinei în afacerile mondiale – pentru stabilitatea globală sau probleme precum schimbările climatice”.
Sunak s-a angajat să întărească relațiile Marii Britanii cu ţări care au aceleași opinii, în special „prieteni din Commonwealth, SUA, statele din Golf, Israelul și altele”, spunând că detaliile acestei cooperări mai profunde vor fi dezvăluite anul viitor.
Premierul britanic a subliniat că asigurarea „securității economice” și a rezistenței țării constituie una dintre principalele priorități ale cabinetului său. Ca exemplu, premierul s-a referit la decizia recentă a guvernului britanic de a bloca vânzarea producătorului de semiconductori Newport Wafer Fab către firma deținută de China Nexperia, precum și interzicerea rețelei 5G a Huawei în Marea Britanie.
În încheiere, premierul a făcut un apel către Regatul Unit să nu „alege status quo-ul”. Acest lucru, a susținut Sunak, va face ca valorile britanice să predomine în ciuda concurenței tot mai mari din partea unor puteri precum China.
Protest, imagine simbolică - Sputnik Moldova, 1920, 29.11.2022
Editoriale
Proteste în Iran și China: Occidentul pune la bătaie vechiul atu
Fluxul de știri
0