Sandu: să facem din inscripția „Fabricat în Moldova” un lucru firesc pe piețele lumii
© Sputnik / OsmatescoMaia Sandu
© Sputnik / Osmatesco
Abonare
Maia Sandu a transmis un mesaj de apreciere pentru lucrătorii din agricultură, menționând, totodată, că obiectivul autorităților este dezvoltarea unei agriculturi „reziliență la schimbările climatice și competitivă”.
CHIȘINĂU, 28 nov - Sputnik. „Le mulțumesc tuturor fermierilor, mari sau mici, pentru munca pe care o fac. Ei nu doar își hrănesc familia, comunitatea și țara - ei asigură cu locuri de muncă sute de mii de oameni din satele noastre. Mulțumesc și celor care muncesc în industria de prelucrare, iar pe antreprenorii din această ramură îi încurajez să aplice tehnologii inovative și prietenoase mediului, pentru a aduce un produs gustos și sănătos pe masa consumatorului”, a menționat șefa statului în mesajul său.
Sandu a subliniat în mesajul său că „în acest an dificil pentru toți, inclusiv pentru agricultori, autoritățile au venit cu mai multe măsuri de sprijin pentru sector. Fondul de subvenționare în agricultură a crescut la 1,75 miliarde de lei, față de 1,1 miliarde în 2021, și a fost îmbunătățit mecanismul de alocarea a subvențiilor. A crescut accesul la subvenții pentru tinerii fermieri, femeile fermiere și migranții reveniți care vor să dezvolte afaceri agricole, și au fost majorate subvențiile pentru sectorul zootehnic. La fel, fermierii au beneficiat de compensarea accizei la motorină. Uniunea Europeană, de asemenea, a susținut producătorii agricoli din țara noastră și, pentru a compensa pierderea piețelor din est cauzată de războiul din Ucraina, a majorat cotele de export pentru șapte produse agricole din Moldova”.
Președintele a mai spus că obiectivul conducerii țării este „să dezvoltăm o agricultură reziliență la schimbările climatice și competitivă”.
Ne vom opri puțin la cuvântul „reziliență”, utilizat frecvent de birocrați și de demnitari, pe care oamenii nu-l înțeleg. Potrivit dexonline.ro, reziliență înseamnă „Mărime caracteristică pentru comportarea materialelor la solicitările prin șoc, egală cu raportul dintre lucrul mecanic efectuat pentru ruperea la încovoiere, prin șoc, a unei epruvete și valoarea inițială a ariei secțiunii transversale în care s-a produs ruperea respectivă” sau „Capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (emoțional, economic etc.)”.
Dar să revenim la intențiile guvernării: „Să cultivăm produse de calitate, să dezvoltăm ramura de prelucrare și să facem din inscripția „Fabricat în Moldova” un lucru firesc pe piețele lumii”, acesta este scopul Președinție (cel mai probabil e și al Guvernului), despre care ne informează serviciul de presă al instituției prezidențiale.
Sursa oficială, care de la o vreme încoace îi zice lui Sandu „președintă” și nu „președinte”, ne mai informează că „în semn de apreciere a celor care și-au dedicat viața sectorului agricol, Președinta Maia Sandu a semnat, la 25 noiembrie, un decret prin care a conferit distincții de stat pentru un grup de opt lucrători din domeniu”.