Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Echipa Maiei Sandu ar face mult mai multe gesturi antirusești, dacă și-ar putea-o permite

© Sputnik / OsmatescoMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 24.11.2022
Abonare
Comentariul din textul ce urmează este în legătură cu incidentul de proporții de miercuri, 23 noiembrie, când aproape toată Moldova a rămas fără curent electric.
(observații subiective de Stanislav Popescu)
Maia Sandu s-a grăbit să fie prima dintre politicienii angajați să deservească interesele elitelor occidentale care a ieșit cu declarații cât se poate de răutăcioase în adresa Rusiei după pana de curent de proporții de miercuri. Că, na, plimbatul cu avionul lui Macron (iar ceva mai devreme cu cel al lui Stoltenberg) costă. Da, bombardamentele ce au drept ținte părți cheie ale infrastructurii critice nu sunt deloc un spectacol agreabil, ci, dimpotrivă, o mare tragedie. Acestea fac viața populației civile absolut nevinovate insuportabilă, teribilă și periculoasă. Dar reacția primei vioare a politicii moldovenești la ceea ce s-a întâmplat ieri scoate în evidență, pentru a câta oară, viclenia și ipocrizia poziției ingrate – a rolului pe care a acceptat dânsa să-l joace în aceste vremuri grele și nedrepte.
Sandu, dar și Popescu și alte personaje politice de la Chișinău, unul mai interesant decât altul, le tot amintesc rușilor că guvernarea moldovenească actuală de culoare galbenă vrea să includă Moldova în ceea ce ei numesc „lumea liberă” – adică în lumea controlată și condusă de elitele occidentale (Soros este un nume ceva mai cunoscut prin părțile noastre, care le arată oamenilor despre ce fel de elite este vorba) care a anunțat că vrea să învingă Rusia pe câmpul de luptă în Ucraina, că vrea să distrugă economic Rusia. Sadu nu a condamnat aceste declarații de război, nu s-a disociat de acest discurs plin de ură rusofobă beligerantă al occidentalilor. Ea și toată echipa sa țin Moldova lângă tabăra care a declarat război Rusiei.
Chișinăul oficial sub guvernarea PAS nu a ieșit niciodată, de la declanșarea în Ucraina a acestei tragedii groaznice (în fond e un război între frați, un război civil în sânul lumii ruse provocat de Occident inclusiv prin împingerea NATO în coastele Rusiei), cu chemări la pace, nu a încercat să-și ofere bunele oficii pentru a încerca să devină un loc unde părțile ar putea veni să negocieze, să se împace, să oprească vărsarea de sânge. Autoritățile moldovene actuale, absolut prooccidentale ideologic (inclusiv în ceea ce ține de partea rusofobă a ideologiei Apusului), au făcut tot ce și-au putut permite la nivel retoric pentru a-și etala cât se poate de explicit ura față de Rusia și disprețul total față de interesele Rusiei în regiune. Pentru Moscova este evident că dacă și-ar permite să facă mai mult în acest sens, echipa lui Sandu n-ar ezita nicio clipă. Prin urmare, cu un astfel de discurs al Chișinăului nu poate exista niciun fel de dialog moldo-rus reciproc avantajos. Iar acest dialog actualmente ar fi foarte important pentru Moldova. Și pentru Ucraina.
Amintim și cu această ocazie că PAS-ul nu a condamnat niciodată bombardarea premeditată de către unele detașamente subordonate Kievului a civililor din orașele regiunilor care s-au separat de Ucraina după lovitura de stat sângeroasă din 2014 de la Kiev, agreată și încurajată de Occidentul „liber”. Informații despre aceste atrocități sunt mai mult decât destule. Guvernanții moldoveni ar trebui să fie destul de bine informați despre ceea ce se întâmplă atât azi, cât și timp de opt ani în estul Ucrainei. Deci, se pare că nu oamenii și suferința lor îi deranjează pe acești politicieni, ci interesele occidentale.
Concluzia la care ajungem deja pentru a câta oară este că Moldova are în aceste vremuri grele o guvernare orientată în primul rând spre deservirea intereselor elitelor occidentale, care își propun să învingă Rusia într-un război militar, economic și informațional. Să ai așteptări de la această guvernare că va uimi țara cu performanțe și competență ar fi stupid. Sarcina primordială minimă a autorităților moldovene astăzi este să nu admită atragerea țării în război fierbinte (în cel informațional suntem băgați până la gât). Guvernarea are obligația istorică a neadmiterii sacrificării de vieți ale cetățenilor moldoveni de dragul „lumii libere”. Să-i dorim succes să facă față măcar acestui minim obligatoriu. Ajunge că occidentalii sătui și cinici își fac interesele și își spală imaginea în sângele ucrainenilor. Guvernanții galbeni ar trebui să facă tot ce pot pentru a aduce pacea în regiune, în loc să comenteze teribila dramă din Ucraina de o manieră ce trădează fără echivoc un exercițiu perfid de lustruire a propriei imagini printr-o poziționare comodă pe fundalul acestei drame.
Punctul de vedere al autorului nu reprezintă neapărat și poziția redacției Sputnik Moldova.
Ambasadorul Rusiei în Moldova, Oleg Vasnețov - Sputnik Moldova, 1920, 24.11.2022
Politică
Vasnețov: Acțiunile armatei Rusiei în Ucraina nu sunt o amenințare pentru Moldova
Fluxul de știri
0