Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Economia globală urmează să treacă prin șocuri „violente”

© Sputnik / Rodion ProcaRafturi goale într-un supermarket, imagine simbolică
Rafturi goale într-un supermarket, imagine simbolică - Sputnik Moldova, 1920, 28.11.2022
Abonare
Există tendința de a considera provocările economice ca fiind temporare și reversibile rapid, dar, de data aceasta, lumea se îndreaptă spre o schimbare economică și financiară profundă, avertizează un economist.
CHIȘINĂU, 28 nov – Sputnik. Există tendința de a considera provocările economice ca fiind temporare și reversibile rapid, dar, de data aceasta, lumea se îndreaptă spre o schimbare economică și financiară profundă, nu doar către o altă recesiune, a avertizat Mohamed El-Erian, consilierul economic principal la Allianz și fostul CEO al influentului jucător de pe piața obligațiunilor Pimco.
Economistul a scris, într-un comentariu pentru revista Foreign Affairs, că o combinație de presiuni asupra aprovizionării, contracţia care afectează banca centrală și „fragilitatea” pieței ar putea să afecteze grav creşterea.
„În special trei noi tendințe indică o astfel de transformare și ar putea să aibă un rol important în rezultatele economice din următorii ani: trecerea de la o cerere insuficientă la o ofertă insuficientă ca o piedică majoră de mai mulți ani asupra creșterii, sfârșitul lichidităţii nelimitate la băncile centrale și fragilitatea tot mai mare a piețelor financiare”, a scris El-Erian, citat de RT.
„Aceste schimbări ne ajută să ne explicăm multe evoluții economice neobișnuite din ultimii ani și este posibil să aducă și mai multă incertitudine în viitor, pe măsură ce șocurile vor deveni mai frecvente și mai violente”, a avertizat expertul.
Potrivit acestuia, schimbările vor afecta persoanele, companiile și guvernele – din punct de vedere economic, social și politic.
El-Erian a criticat Rezerva Federală a SUA, în special pentru că a recunoscut prea lent impactul distructiv al inflației asupra economiei și apoi pentru creșterea abruptă a ratei sale pentru a compensa timpul pierdut.
Economistul a mai spus că piețele au fost instruite să se aștepte la bani câştigaţi uşor de la băncile centrale, iar „efectul pervers” a fost ca „o parte însemnată din activităţile financiare globale” să fie direcţionate către gestionarea activelor, capitaluri private și fonduri speculative, printre alte entități mai puțin reglementate.
Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 28.11.2022
Internațional
Putin a vorbit despre criza comerțului internațional
Fluxul de știri
0