Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Spînu a comentat noile majorări de tarife la energie electrică

© Sputnik / Mihai CarausАндрей Спыну
Андрей Спыну - Sputnik Moldova, 1920, 26.11.2022
Abonare
Viceprim-ministrul Republicii Moldova a comentat cererile companiilor de distribuție a energiei pentru o nouă majorare a tarifelor la energie electrică.
Decizia de a majorara tarifele la energia electrică va fi luată de Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE). Declarația a fost făcută de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul unei emisiuni televizate.
Asta după ce Premier Energy a cerut o majorare de până la 6,39 de lei/kWh (fără TVA), iar FEE-Nord a solicitat majorarea tarifului până la 5,68 lei/kWh (fără TVA). Andrei Spînu dă asigurări că dacă tarifele vor crește din nou, Guvernul le va oferi cetățenilor compensații.

„Este adevărat că prețul de achiziție a energiei electrice a crescut în luna noiembrie, întrucât nu mai procurăm energie electrică de la MGRES, ci o procurăm de pe piață, în raport de 65% de pe bursa română de mărfuri. Nu știu dacă este justificat ca tariful să fie peste 6 lei, așteptăm decizia ANRE și ne va fi mai clar. Important este că aceste tarife vor fi compensate. Conform hotărârii de Guvern aprobată săptămâna trecută, pentru cei mai vulnerabili va fi de 3,7 lei sau 3,3 lei, în funcție de cum va stabili ANRE. Respectiv, pentru primii 75kW în care se încadrează foarte mulți consumatori, tariful va fi mult mai mic decât cel reglementat”, a spus Andrei Spînu.
Ultima dată când tariful la energie electrică a fost majorat de ANRE a fost pe 2 noiembrie. La acea vreme, energia electrică pentru consumatorii de la Premier Energy a crescut cu 1,62 lei, iar pentru consumatorii FEE Nord - cu 1,6 lei.
Ion Ceban - Sputnik Moldova, 1920, 25.11.2022
Politică
Acuzații dure: PAS ar fi cheltuit sute de mii pentru denigrarea lui Ion Ceban
Fluxul de știri
0