Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Au fost majorate volumele de energie electrică livrate de România

© Sputnik / Osmatescoimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 26.11.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Compania Energocom majorează volumele de curent cumpărate din România.
CHIȘINĂU, 26 nov – Sputnik. Întreprinderea SA Energocom a anunţat că a majorat volumele de energie electrică procurată direct de la producătorii din România. Astfel, de vineri, 25 noiembrie, Complexul Energetic Oltenia va furniza Republicii Moldova 20 MWh bandă (24 de ore din 24) la preț de 900 RON/MWh.
Astfel, de la 1 decembrie SA Energocom va procura de la OMV Petrom SA 80 MWh bandă, cu 30 MWh mai mult decât în prezent. Prețul energiei conform acestui contract este de 450 RON/MWh. De asemenea, de la 1 decembrie, CET Craiova va livra 5 MWh la preţ de 1000 RON/MWh.
„În total, la ziua de azi, în baza contractelor bilaterale, Republica Moldova procură zilnic din România circa 2000 mwh, iar în zilele de odihnă - 2500 MWh. De la 1 decembrie aceste volume vor crește la 2700 MWh în zile de lucru și 3200 MWh în weekend. Necesarul țării acum reprezintă în jur de 13 mii MWh pe zi, dintre care energia electrică produsă de sursele interne (CET-urile locale și sursele regenerabile) constituie circa 2500 MWh, circa 20% din consum”, indică Energocom.
Conform întreprinderii, aproximativ două treimi din necesarul de curent electric este procurat zilnic de pe bursa din România, gestionată de compania de stat OPCOM.
De asemenea, SA Energocom poartă negocieri pentru a încheia contracte directe și cu alte companii energetice din alte state, precum Bulgaria, Ungaria, Slovacia.
„În România există anumite limite legate de o ordonanță de urgență din cauza cărora nu pot fi încheiate contracte pe termen lung, cu alte prețuri decât cele de pe bursă, dar noi căutăm soluții și suntem permanent în discuții cu colegii români. Totodată, zilele trecute au fost depuse actele pentru obținerea licenței în Bulgaria, lucru care ne va permite să ne înregistrăm la bursa locală și să încheiem contracte avantajoase”, a rezumat directorul interimar al întreprinderii, Victor Bînzari.
Oameni, oraș, toamna în Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 25.11.2022
Societate
Sondaj: moldovenii nu vor în NATO, îi deranjează scumpirile, vezi și alte date interesante
Fluxul de știri
0