Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Salariile europene au rămas mult în urma preţurilor

© Sputnik / Mihai CarausBancnote
Bancnote - Sputnik Moldova, 1920, 25.11.2022
Abonare
Economistul şef al Băncii Centrale Europene, Philip Lane, spune ca salariile din zona euro vor avea nevoie de ani de zile pentru a se ajusta la schimbarea condiţiilor economice.
BRUXELLES, 25 nov – Sputnik, Daniela Porovăț. Salariile europene vor avea nevoie de câţiva ani pentru a recupera decalajul faţă de creşterea preţurilor, atrage atenţia economistul şef al Băncii Centrale Europene, Philip Lane, într-o postare pe blogul său.
"Natura decalată a stabilirii salariilor face ca ajustarea salariilor nominale la creşterea cumulativă a costului vieţii să se desfăşoare timp de câţiva ani", a explicat Lane.
Potrivit economistului şef al BCE, aceasta înseamnă că, chiar după ce vor dispărea şocurile provocate de energie şi pandemie, majorarea salariilor va fi principalul motor de creştere a preţurilor în următorii ani.
Autorităţile au analizat cu atenţie în acest an evoluţia salariilor, din cauza temerilor că firmele ar putea fi forţate să majoreze compensaţiile, pentru a atenua efectele inflaţiei ridicate, declanşând o spirală salarii-preţuri greu de înfrânt, care ar putea forţa BCE să menţină mult timp ratele ridicate ale dobânzilor.
De asemenea, Lane a avertizat asupra interpretării excesive a datelor privind inflaţia de bază, care ar putea fi denaturate de şocul economic neobişnuit, provocat de energie şi de pandemie.
Într-un raport publicat recent de Fondul Monetar Internaţional (FMI), se arată că spiralele salarii-preţuri susţinute sunt rare la nivel istoric, iar recentele majorări de dobânzi de către băncile centrale vor ajuta probabil ca aşteptările inflaţioniste ridicate să nu se agraveze.
Dinamicile creşterilor de salarii şi preţuri în 2020 şi 2021 au fost determinate de şocurile "neobişnuit de ridicate" provocate de pandemia de COVID-19, spre deosebire de episoadele din trecut, provocate de evoluţiile economice mai convenţionale, se arată în raport.
Oameni, oraș, toamna în Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 25.11.2022
Societate
Sondaj: moldovenii nu vor în NATO, îi deranjează scumpirile, vezi și alte date interesante
Fluxul de știri
0