Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Meta confirmă campania de propagandă Facebook pro-SUA și anti-Rusia

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Accesați arhiva multimediaSpațiul virtual, imagine simbol
Spațiul virtual, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 25.11.2022
Abonare
Operațiunea sub acoperire bazată pe promovarea narațiunilor pro-SUA și anti-Rusia a fost expusă anterior de cercetători.
BUCUREŞTI, 25 nov – Sputnik, Doina Crainic. Compania-mamă a Facebook Meta (interzisă în Federația Rusă) a recunoscut descoperirea mai multor conturi și pagini false despre care se crede că sunt legate de persoane „asociate cu armata americană”, potrivit celui mai recent raport al companiei publicat săptămâna aceasta, relatează RT.
„Deși oamenii din spatele acestei operațiuni au încercat să-și ascundă identitățile și coordonarea, investigaţia noastră a găsit legături cu persoane asociate cu armata americană”, a declarat compania într-o postare pe blog marți.
Campania de influențare a fost descoperită la începutul acestui an și, în total, Meta a eliminat 39 de conturi de Facebook și 26 de conturi Instagram, precum și 16 pagini și două grupuri, pentru încălcarea politicii companiei împotriva „comportamentelor inautentice coordonate”.
Gigantul social media a recunoscut că operațiunea pe scară largă a depășit acele câteva zeci de conturi și a ajuns şi pe alte platforme de internet, inclusiv Twitter, YouTube și Telegram, precum și pe rețelele de socializare rusești Vkontakte și Odnoklassniki. Însă a încercat să minimalizeze descoperirea, insistând că „majoritatea postărilor în această operaţiune nu au atras prea multă sau nicio implicare din partea comunităților autentice” și a evidenţiat existenţa de „campanii înșelătoare” similare care ar fi conduse de China și Rusia.

Recunoașterea Meta confirmă o investigație bombă efectuată de către Washington Post care a dezvăluit că Pentagonul a fost obligat să lanseze un „audit cuprinzător cu privire la modul în care desfășoară războiul informațional clandestin”, după ce au fost expuse mai multe conturi de social media, pe care operatorii acestuia le-au folosit pentru a viza publicul extern, într-un război psihologic elaborat.

De asemenea, în luna august, cercetătorii de la Grafika și Stanford Internet Observatory au publicat un raport despre rețelele online care promovează naraţiuni „pro-occidentale”, anti-Rusia și alte narațiuni politizate.
Doi oficiali au declarat ulterior pentru The Post că SUA Centcom – forţa de comandă combatantă care supraveghează forțele din Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Asia Centrală - „se numără printre cei ale căror activități sunt investigate” pentru operațiunile sale de influență.
Flagurile țărilor BRICS - Sputnik Moldova, 1920, 23.11.2022
Internațional
Coaliția care are scopul de a pune capăt dominației dolarului
Fluxul de știri
0