Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Coaliția care are scopul de a pune capăt dominației dolarului

© Sputnik / Grigory Sysoev / Accesați arhiva multimediaFlagurile țărilor BRICS
Flagurile țărilor BRICS - Sputnik Moldova, 1920, 23.11.2022
Abonare
Pentru o mare parte a secolului XX, dolarul american a fost moneda dominantă a lumii, dar dominaţia sa se apropie de sfârșit, potrivit Asia Times.
CHIȘINĂU, 23 nov – Sputnik. Se formează o coaliție pentru a implementa o nouă monedă de rezervă în locul dolarului.
În ultimii 500 de ani, o nouă monedă dominantă, sau monedă de rezervă, a apărut în Europa aproximativ la fiecare sută de ani. Istoria sugerează că dolarul, moneda dominantă în lume într-o mare parte a secolului XX, se apropie de sfârșitul ciclului său natural, susţine Asia Times, agenţia de presă cu sediul în Hong Kong.
„BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) reprezintă 41% din populația lumii” și încep să folosească swapurile valutare pentru a ocoli sistemul dolarului.
„Următorul pas ar putea fi o monedă de tranzacţionare BRICS bazată pe un coș de valute ale țărilor participante”, mai scrie Asia Times.

Dezvoltarea unui sistem paralel

Tendința dedolarizării nu se limitează însă la BRICS. Este posibil să participe şi țări din Africa, America Latină și Centrală și din Orientul Mijlociu.
„Dar prioritatea țărilor BRICS este să creeze un sistem internațional paralel de plăți. Acest lucru ar proteja mai bine țările participante de sancțiunile occidentale și ar putea servi ca o rezervă pentru cel mai rău caz: implozia sistemului global bazat pe dolar, împovărat de o datorie nesustenabilă de 300.000 de miliarde de dolari, cea mai mare parte din aceasta fiind exprimată în dolari și în valutele altor țări G7”, relatează agenţia de presă, potrivit Sputnik France.
Arabia Saudită și-a anunțat intenția de a se alătura coaliției BRICS.
Potrivit publicației, BRICS reunește cei mai mari importatori de energie din lume, China și India, cu cei mai mari producători de energie din lume, Rusia și posibil Arabia Saudită.
„Dacă se vor adăuga membri candidați, BRICS nu numai că va domina piața mondială a petrolului, dar [va domina] și în cazul multor altor bunuri, cum sunt grâul, îngrășămintele, metalele industriale, uraniul și aurul”, se menţionează în încheierea articolului.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 22.11.2022
Analize și opinii
Un eșec prezentat ca o victorie: Platforma de sprijin pentru Republica Moldova
Fluxul de știri
0