Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Dezideratul Schengen: jocul Austriei e foarte neplăcut pentru România și Bulgaria

© AFP 2024 / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX SWEDENControl pașapoarte
Control pașapoarte - Sputnik Moldova, 1920, 25.11.2022
Abonare
Semnale amețitoare pentru București și Sofia de la Viena. Dacă cancelarul și ministrul de Interne austrieci sunt rezervați față de aderarea României la Schengen.
BUCUREȘTI, 25 nov -Sputnik, Bogdan Duca. Verzii, al doilea partid din coaliția care susține guvernul condus de cancelarul Karl Nehammer, nu sunt de acord cu veto-ul Austriei împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Anunțul a fost făcut vineri de vicecancelarul și liderul Verzilor, Werner Kogler.
„Austria susține în continuare în mod oficial aderarea Croației, precum și a României și Bulgariei la spațiul Schengen”, a declarat vicecancelarul Kogler. De asemenea, el i-a spus ministrului de interne că partenerul mai mic de coaliție nu susține linia sa, a continuat vicecancelarul. „În schimb, trebuie spus și că dacă există o frontieră Schengen, trebuie să existe și acolo controale”, a recunoscut el.
Anunțul vicecancelarului Kogler vine după amenințările cu veto din partea ministrului de interne Gerhard Karner și a cancelarului Karl Nehammer (ambii lideri ai partidului ÖVP). Coaliția guvernamentală din Austria e formată din două partide: OVP (dreapta) – condus de cancelarul Karl Nehammer, și Verzii (ecologist) – condus de Werner Kogler.
Ministrul de Interne Gerhard Karner a amenințat săptămâna trecută cu un veto împotriva extinderii spațiului Schengen, citând ca motiv presiunea migratorie ridicată asupra Austriei. Amenințarea la adresa Croației a fost ulterior relativizată de cancelarul Nehammer: „Vom sprijini parcursul Croației în spațiul Schengen și, în același timp, vom fi foarte critici față de eforturile Bulgariei și României”, a declarat Nehammer miercuri, la Zagreb.
Ministrul român de interne, Lucian Bode, a călătorit recent la Viena pentru a discuta personal cu Karner despre acest subiect, iar omologul său bulgar, Ivan Demerdschiev, l-a sunat pe ministrul austriac.
Aleksandar Vucic, președintele Serbiei - Sputnik Moldova, 1920, 25.11.2022
Internațional
Președintele Serbiei, Vucic, a felicitat UE pentru masochism
Fluxul de știri
0