Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Dezideratul Schengen: jocul Austriei e foarte neplăcut pentru România și Bulgaria

© AFP 2022 / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX SWEDENControl pașapoarte
Control pașapoarte - Sputnik Moldova, 1920, 25.11.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Semnale amețitoare pentru București și Sofia de la Viena. Dacă cancelarul și ministrul de Interne austrieci sunt rezervați față de aderarea României la Schengen.
BUCUREȘTI, 25 nov -Sputnik, Bogdan Duca. Verzii, al doilea partid din coaliția care susține guvernul condus de cancelarul Karl Nehammer, nu sunt de acord cu veto-ul Austriei împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Anunțul a fost făcut vineri de vicecancelarul și liderul Verzilor, Werner Kogler.
„Austria susține în continuare în mod oficial aderarea Croației, precum și a României și Bulgariei la spațiul Schengen”, a declarat vicecancelarul Kogler. De asemenea, el i-a spus ministrului de interne că partenerul mai mic de coaliție nu susține linia sa, a continuat vicecancelarul. „În schimb, trebuie spus și că dacă există o frontieră Schengen, trebuie să existe și acolo controale”, a recunoscut el.
Anunțul vicecancelarului Kogler vine după amenințările cu veto din partea ministrului de interne Gerhard Karner și a cancelarului Karl Nehammer (ambii lideri ai partidului ÖVP). Coaliția guvernamentală din Austria e formată din două partide: OVP (dreapta) – condus de cancelarul Karl Nehammer, și Verzii (ecologist) – condus de Werner Kogler.
Ministrul de Interne Gerhard Karner a amenințat săptămâna trecută cu un veto împotriva extinderii spațiului Schengen, citând ca motiv presiunea migratorie ridicată asupra Austriei. Amenințarea la adresa Croației a fost ulterior relativizată de cancelarul Nehammer: „Vom sprijini parcursul Croației în spațiul Schengen și, în același timp, vom fi foarte critici față de eforturile Bulgariei și României”, a declarat Nehammer miercuri, la Zagreb.
Ministrul român de interne, Lucian Bode, a călătorit recent la Viena pentru a discuta personal cu Karner despre acest subiect, iar omologul său bulgar, Ivan Demerdschiev, l-a sunat pe ministrul austriac.
Aleksandar Vucic, președintele Serbiei - Sputnik Moldova, 1920, 25.11.2022
Internațional
Președintele Serbiei, Vucic, a felicitat UE pentru masochism
Fluxul de știri
0