Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Aliat cheie al Rusiei: Ucraina trebuie să negocieze sau riscă să se prăbușească

© Sputnik / Miroslav RotariAleksandr Lukașenko
Aleksandr Lukașenko - Sputnik Moldova, 1920, 25.11.2022
Abonare
Ucraina ar trebui să facă tot posibilul să pună capăt conflictului cu Rusia, a declarat joi președintele belarus Alexander Lukașenko, adăugând că dacă nu va face asta, ţara s-ar putea prăbuşi total.
CHIȘINĂU, 24 nov – Sputnik. Comentând ostilitățile din țara vecină, liderul belarus a menționat că „totul este acum în mâinile Ucrainei”.
„Dacă [Kievul] nu vrea ca oamenii să moară în număr mare... Este greu, dar [conflictul] trebuie oprit, fiindcă [altminteri] va urma distrugerea completă a Ucrainei”, a declarat Lukașenko, vorbind în contextul summitului Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) din Armenia.
El a susținut că poporul ucrainean, care duce tot greul acestui conflict, îl va forța în cele din urmă pe președintele Vladimir Zelenski să se angajeze în demersuri diplomatice. „Peste unul sau doi ani, oamenii îl vor acuza: "Ce ai făcut pentru a începe acest război?"”
Potrivit lui Lukașenko, situația va „determina conducerea ucraineană – dacă este o soluţie rezonabilă – să se aşeze la masa negocierilor”.
După ce Rusia a lansat campania sa militară împotriva Ucrainei la sfârșitul lunii februarie, Belarusul a găzduit mai multe runde de discuții între Moscova și Kiev. La acea vreme, însă, aceste eforturi diplomatice nu au reușit să ducă la niciun rezultat.
În octombrie, președintele belarus a susținut că, deși Minskul participă la operațiunea militară a Rusiei, rolul ţării este limitat. El a spus că țara sa împiedică răspândirea conflictului pe teritoriul său, asigurându-se în același timp că „nimeni nu va împușca ruși pe la spate de pe teritoriul Belarusului”.
La sfârșitul lunii septembrie, Lukașenko a spus că conflictul s-ar putea încheia „în doar câteva zile” dacă puterile occidentale ar sprijini o înțelegere pașnică. Această declarație a fost, într-o oarecare măsură, preluată de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a declarat săptămâna trecută că participarea ţărilor occidentale la dialog ar putea fi un „element de îndrumare și progres”.
Deşi Moscova a semnalat în mod repetat că este deschisă negocierilor, președintele Zelenski a pus anumite condiții. Acestea includ „restabilirea integrității teritoriale [a Ucrainei]”, „despăgubirea tuturor daunelor de război” și „pedepsirea fiecărui criminal de război”.
Drapelul Ucrainei, Kiev - Sputnik Moldova, 1920, 24.11.2022
Editoriale
Operațiunea specială a al Rusiei și apărarea aeriană a Ucrainei: de ce ard casele la Kiev
Fluxul de știri
0