Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Operațiunea specială a al Rusiei și apărarea aeriană a Ucrainei: de ce ard casele la Kiev

© AP Photo / Efrem LukatskyDrapelul Ucrainei, Kiev
Drapelul Ucrainei, Kiev - Sputnik Moldova, 1920, 24.11.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În teatrul de operațiuni ucrainean, țările occidentale duc un război proxy cu Rusia, care lovește sistematic cu rachete de înaltă precizie asupra obiectivelor energetice și altei infrastructuri ale FAU pentru slăbirea și nimicirea potențialul militar al inamicului.
Pe 23 noiembrie, trupele ruse au continuat să distrugă sistemul de comandă militară al Ucrainei și obiectivele energetice aferente cu arme de precizie cu rază lungă de acțiune, cu bazare aeriană, maritimă și terestră. Ținta atacurilor a fost atinsă, toate obiectivele indicate au fost nimicite. A fost întreruptă transportarea pe calea ferată a rezervelor FAU, armamentelor străine, tehnicii militare și munițiilor către zonele de luptă.
Au fost nimicite câteva obiective ale infrastructurii de importanță critică. Au fost deconectate de la sistemul energetic toate cele trei centrale nucleare care funcționează pe teritoriul ucrainean - Rovno, Sud-Ucraineană și Hmelnițk. Electricitatea a dispărut în majoritatea regiunilor, traficul feroviar s-a oprit.
Potrivit informației FAU, au ”sosit” în jur de 70 de rachete de croazieră cu bazare aeriană și maritimă - Kh-101, Kh-555, ”Kalibr”. Sistemele de apărare aeriană NATO, NASAMS și IRIS-T cărora li s-a făcut atâta publicitate anterior s-au dovedit a fi neputincioși împotriva armelor rusești de precizie cu rază lungă de acțiune. Echipajele ucrainene de apărare aeriană au lovit cu rachete antiaeriene NASAMS cartierele de locuințe ale capitalei ucrainene. locuitorii din Kiev au publicat fotografii cu fragmente de muniție occidentală de la locul unde le-au fost distruse casele.
Membri ai unei mișcări paramilitare ucrainene - Sputnik Moldova, 1920, 24.11.2022
Internațional
După problemele de la frontiera Moldovei, Ucraina închide graniţele cu România şi Ungaria
Ministerul Apărării al Federației Ruse a subliniat că pe 23 noiembrie nu a fost nicio lovitură asupra țintelor din raza Kievului și că toate distrugerile anunțate de regimul de la Kiev în oraș au fost consecința căderii rachetelor sistemelor de apărare aeriană străine și ucrainene, amplasate în zonele de locuințe.
Ucraina a solicitat o ședință de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, care a avut loc în noaptea de 24 noiembrie. În același timp, Pentagonul a anunțat despre escaladarea ostilităților în Irak, Siria, Turcia și nu a observat problema Ucrainei. Cu toate acestea, ca urmare a atacului aerian rusesc din 23 noiembrie, SUA au alocat totuși regimului de la Kiev asistență suplimentară în valoare de 400 de milioane de dolari, inclusiv muniție suplimentară pentru sistemele de apărare aeriană NASAMS - este puțin probabil că locuitorii Kievului vor dormi liniștit. Amintesc că rachetele americane antiaeriene și antiradar (AGM-88B HARM) nimeresc sistematic în casele oamenilor pașnici din Ucraina.

„Letalitate suplimentară”

La ședința Consiliului de Securitate al ONU, reprezentantul permanent al Federației Ruse, Vasili Nebenzia, a amintit că oamenii pașnici din orașele ucrainene mor în principal din cauza utilizării nepricepute a rachetelor antiaeriene de către FAU: „Noi lovim asupra infrastructurii în Ucraina ca răspuns la pomparea în această țară a armelor occidentale și apelurile nesăbuite ale Kievului la o victorie militară asupra Rusiei”.
Moscova are de gând să reducă potențialul militar al Kievului până când acesta va adopta o „poziție realistă”. Occidentul speră în zadar în pustiirea arsenalelor Rusiei. La nevoie, vor fi suficiente rachete pentru toate țările NATO. Nu ar trebui să fie nici un fel de iluzii aici. FAU nu influențează situația în Lumea Veche, „servitorii” ucraineni ai Pentagonului doar se încurcă printre picioarele armatei ruse.
Nesăbuința americană în teatrul ucrainean după 24 februarie se măsoară cu suma de 19 miliarde de dolari, însă banii mulți nu garantează victoria în războiul proxy dintre NATO și Rusia. Publicația Myśl Polska menționează că până la 90% din ajutorul acordat regimului corupt de la Kiev se dizolvă și se scurge într-o direcție necunoscută, mai exact - în Elveția. Iar ceea ce rămâne aduce mai multă daună.
Astfel, opt sisteme de rachete antiaeriene NASAMS produse în comun de Statele Unite și Norvegia, destinate luptei cu rachetele de croazieră, dronele, avioanele și elicopterele, au fost acționate în luptă de la începutul lunii noiembrie. Judecând după statistica loviturilor rachetelor de croazieră rusești asupra obiectivelor ucrainene, eficiența sistemelor costisitoare de apărare aeriană NATO este practic zero. Posibil că echipajele FAU nu sunt pregătite foarte bine în Norvegia.
Și totuși, sistemele de apărare aeriană cu rază medie NASAMS (până la 25 km) și IRIS-T (până la 40 km) livrate Ucrainei, cu o salvă totală de aproximativ 250 de rachete antiaeriene, nu vor „închide” cerul deasupra Kievului pur tehnologic, în schimb pot distruge la sol zeci de case de locuit.
Noile sisteme de apărare aeriană (germane) Patriot la granița Poloniei cu Ucraina și radarele NATO din România reprezintă o amenințare reală de escaladare, deoarece „șterg” granițele teatrului ucrainean. Ajutorul Germaniei cu „patrioții” săi este temporar, armata poloneză va primi 16 sisteme proprii de apărare aeriană Patriot până la sfârșitul anului 2022. Varșovia este conștientă de probabilitatea mare a unei situații când „rachetele Patriot poloneze vor opera în spațiul aerian al Ucrainei”. Aceasta ar fi o intervenție directă a NATO în conflictul ucrainean și o „invitație” pentru Rusia să extindă zona acțiunilor de luptă.
România la fel de imprudent se transformă într-un avanpost fierbinte al luptei NATO cu Rusia - în țară vor fi dislocate forțe suplimentare ale Alianței sub comanda Franței și stații radar „nemărginite”. Radarul spaniol TPS-43 mobil cu trei coordonate integrat în sistemul de apărare aeriană NATO și radarul multifuncțional AN / TPS-80 Ground / ATOR al corpului de infanterie marină al SUA au menirea să detecteze și să urmărească o gamă largă de ținte balistice și aerodinamice. Radarele vor monitoriza situația operațională deasupra Mării Negre și Ucrainei - împreună cu sistemul de apărare aeriană Patriot și alte mijloace de atac.
Un grup bipartit de senatori americani îndeamnă insistent administrația Casei Albe să livreze regimului de la Kiev „letalitate suplimentară” sub forma de drone MQ-1C Grey Eagle cu o sarcină utilă de până la 360 kg și rază de luptă de 370 km. Pentagonul a respins până acum solicitările de drone ale Ucrainei din cauza temerilor că tehnologia avansată ar putea ajunge în mâinile inamicului. După ce în serviciul FAU au apărut elicopterele britanice Sea King dezafectate, șansele ”Vulturilor Gri” (MQ-1C Grey Eagle) și ”Secerătorilor” (MQ-9A Reaper) au crescut semnificativ. Logica confruntării împinge fără milă Washingtonul și aliații săi spre autodistrugere într-un conflict militar global.
Lansare de rachete de înaltă precizie, arhiva foto - Sputnik Moldova, 1920, 24.11.2022
Rusia
Moscova a făcut precizări privind loviturile masive cu rachete din 23 noiembrie
Fluxul de știri
0