Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Președintele Iohannis nu mai e sigur că România va intra în Schengen anul acesta

© Președintele RomânieiKlaus Iohannis
Klaus Iohannis - Sputnik Moldova, 1920, 24.11.2022
Abonare
Klaus Iohannis se gândește să obțină amânarea votului pentru intrarea României în Schengen, pentru a încerca să transforme refuzul într-o ”amânare”.
BUCUREȘTI, 24 nov -Sputnik, Bogdan Duca. Aflat în vizită în Letonia, președintele Iohannis a fost întrebat de jurnaliști cu privire la România și aderarea la Schengen.
În opinia sa, dacă până la Consiliul JAI din 8 decembrie nu există o certitudine pentru un vot favorabil privind accederea României la Schengen, este posibilă o amânare a acestei decizii cu o lună sau două.
„Cred că s-a vehiculat 8 decembrie ca şi un termen final, ceea ce nu este. 8 decembrie este prima posibilitate când această chestiune poate fi discutată şi interesul meu, al nostru este ca atunci când se votează să avem un vot clar pentru accesul României la Schengen. Nu este util pentru absolut nimeni să forţăm un vot care poate nu este cel aşteptat. Asta apropo de data de 8 decembrie. Şansele României sunt relativ bune. Avem şanse bune să fim acceptaţi în spaţiul Schengen, dar cum am mai spus nu există o garanţie pentru asta. Sunt state membre din Uniune care mai au întrebări pentru noi, care mai au întrebări pentru sistemul Schengen”, a spus şeful statului, după întâlnirea cu omologul leton, Egils Levits.
De asemenea, Iohannis, a spus că România și-a făcut temele și totuși așteaptă un răspuns pozitiv pentru data de 8 decembrie, dar dacă acesta nu poate fi pozitiv, este mai bine să se obțină amânarea decât un refuz.
„Asta este varianta pe care ne-o dorim şi aceasta este varianta care a fost propusă de preşedinţia Consiliului Uniunii care momentan este la Cehia, însă, vreau să fiu foarte clar, dacă din varii motive nu vom reuşi până pe 8 decembrie să avem o certitudine că lucrurile sunt foarte clare, există posibilitatea ca această decizie să fie amânată, cu o lună sau cu două luni până când toate întrebările primesc răspunsuri clare şi corecte şi toată lumea va fi convinsă că noi nu numai că nu suntem o vulnerabilitate, am fi un real câştig pentru Spaţiul Schengen şi ca să completez ce am spus – unii au întrebări pentru noi şi alţii pun sub semnul întrebării Schengen. Spaţiul Schengen funcţionează după nişte reguli care au fost stabilite acum câţiva ani. Lumea s-a schimbat. Ştim şi noi acest lucru şi este nevoie de îmbunătăţirea unor abordări, unor proceduri. Noi suntem parte din acest proces. Suntem acum parte din procesul de îmbunătăţire a Spaţiului Schengen şi evident că, dacă vom deveni parte din el, vom continua aceste demersuri, însă argumentul că dacă Spaţiul Schengen nu este perfect România şi alţii trebuie să rămână afară nu mi se pare chiar unul pertinent”, a conchis şeful statului.
Control pașapoarte - Sputnik Moldova, 1920, 24.11.2022
Internațional
Austria: veto pentru România și Bulgaria în Schengen
Fluxul de știri
0