Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Germania intră în recesiune şi trage după ea întreaga Europă

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaNatalia Gavrilița la a Conferința donatorilor „Moldova Support Platform”, organizată la Berlin, de Germania, Franța și România.
Natalia Gavrilița la a Conferința donatorilor „Moldova Support Platform”, organizată la Berlin, de Germania, Franța și România. - Sputnik Moldova, 1920, 24.11.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Germania, motorul economic al UE, va aluneca anul următor în recesiune şi va trage după ea și economia europeană.
BRUXELLES, 24 nov – Sputnik, Daniela Porovăț. Potrivit datelor Comisiei Europene, PIB-ul Germaniei se va reduce în 2023 cu 0,6%. Și acesta, alături de Suedia, va fi cel mai prost indicator dintre toate cele 27 de țări ale Europei unite. În același timp, Comisia Europeană pornește de la faptul că o recesiune prelungită lovește cel mai dureros în trei țări – Germania, Suedia și Letonia.
Din raportul Comisiei Europene reiese, de asemenea, că Germania a atins nivelul de dinainte de pandemie al producției industriale abia în al treilea trimestru al anului 2022 – mai târziu decât multe alte state membre ale UE. Prețurile la purtătorii de energie – crescute brusc – au agravat conjunctura economică din Germania.
Iar posibilele întreruperi în alimentarea cu energie în iarna care vine vor reprezenta cea mai mare amenințare pentru economia germană. Dar și întreaga economie a Uniunii Europene, potrivit Comisiei Europene, va intra în iarnă pentru o vreme în recesiune, lucru care, la rândul său, va conduce la faptul că volumul producției se va reduce două trimestre la rând.
După cum a declarat Paolo Gentiloni, Comisarul European pentru Economie, „indicatorii economici s-au înrăutățit semnificativ și ne apropiem de o recesiune de două trimestre.” Motivul îl reprezintă prețurile ridicate la purtătorii de energie, precum și scăderii puterii de cumpărare a populației, din cauza inflației semnificative.
După cum se așteaptă, anul acesta creșterea prețurilor de consum în zona euro va atinge 8,5%, iar în întreaga Uniune Europeană – un record de 9,3%. Mai mult, în anul 2023 creșterea va continua și se va ridica la 6,1% în zona euro și 7% în UE. Conform previziunilor Comisiei Europene, inflația din Germania se va apropia de 7,5%, ceea ce va fi unul dintre cei mai nefavorabili indicatori.
În condițiile create Germania își pune mari speranțe în condițiile meteorologice. Postul de televiziune ZDF remarcă faptul că vremea relativ caldă din această toamnă face puțin probabilă apariția celui mai rău scenariu, în care țara va fi nevoită să introducă consumul normat și să închidă întreprinderi.
Conform previziunilor Serviciului meteorologic german, iarna care vine va fi, de asemenea, destul de blândă. „Acest lucru ne va ajuta în lunile următoare să asigurăm economia necesară în consumul de gaze la nivelul de cel puțin 20%”, a declarat Klaus Mueller, președintele Agenției federale de rețea (regulator în Germania).
În ciuda rapoartelor de bravadă ale oficialilor germani în legătură cu gradul de umplere a instalațiilor de stocare a gazelor, „combustibilul albastru” acumulat fără provizii suplimentare poate să nu fie suficient, mai ales în timpul înghețurilor prelungite. Mai mult de atât, nu trebuie să uităm că exportatorii europeni de gaze – Țările de Jos, Belgia, Franța și Norvegia – își vor crește propriul consum în lunile următoare și nu îl vor putea furniza țărilor vecine în cantitățile necesare. Folosirea gazului în sudul și estul Europei va crește, de asemenea, iar acest lucru înseamnă că Germania va trebui să împartă combustibilul cu ei.
The US and EU flags, top left and right, fly in separate directions at the European Council building in Brussels - Sputnik Moldova, 1920, 24.11.2022
Editoriale
Operațiunea specială: Cum SUA sting Lumea Veche
Fluxul de știri
0