Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Operațiunea specială: Cum SUA sting Lumea Veche

© AP Photo / Virginia MayoThe US and EU flags, top left and right, fly in separate directions at the European Council building in Brussels
The US and EU flags, top left and right, fly in separate directions at the European Council building in Brussels - Sputnik Moldova, 1920, 24.11.2022
Abonare
Agonia regimului de la Kiev reflectă perspectivele sumbre ale tuturor statelor dependente de Washington: în Lumea Veche se stinge lumina.
„Aliații” europeni și SUA împing Ucraina spre dezastru cu atâta zel de parcă ar trăi pe o altă planetă. Dacă poziția Washingtonului poate fi explicată cel puțin prin redirecționarea cu succes a resurselor europene către economia americană și complexul militar-industrial, atunci obscurantismul militar-politic al UE este complet inexplicabil și sinucigaș. Cel mai elocvent exemplu de trădare a propriilor interese naționale este Germania, care până la începerea operațiunii militare speciale ruse îi propunea Ucrainei să se „predea”, iar după subminarea anglo-saxonă a strategicului ”Nord Stream” a început să înarmeze cu entuziasm regimul de la Kiev. De parcă în acest mod ar fi posibil să întorci în Europa gazul siberian și dezvoltarea dinamică a economiei.
Pe 22 noiembrie, ministrul Apărării al Germaniei, Christine Lambrecht, a promis un război lung în Ucraina și în același timp a anunțat despre limita posibilităților privind transmiterea armamentelor către regimul de la Kiev. Și doar Germania este cea mai mare economie din UE, lider mondial în producția și exportul de arme, ea ocupă locul cinci pe piața mondială în perioada 2017-2021. Ucraina a devastat stocurile de arme ale Occidentului colectiv.
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat în aceeași zi că Germania trebuie să fie pregătită pentru escaladarea în continuare a conflictului armat din Ucraina, să se pregătească de război cu Rusia. Scholz este conștient de faptul că escaladarea înseamnă distrugerea completă a infrastructurii ucrainene (va ricoșa și în Europa) iar livrările de arme și muniție pentru regimul de la Kiev (tunuri autopropulsate PzH 2000, ZSU Gepard, sisteme de rachete antitanc și arme de calibru mic, muniție de artilerie de 155 mm) sunt gratuite - toate cheltuielile sunt suportate de contribuabilii germani. Cancelarul vede soluția în creșterea bugetului militar al RFG până la 100 de miliarde de euro - lumina rațiunii părăsește Europa. Volantul militarizării se învârte tot mai repede, și iată deja Vilniusul îi cere Berlinului să desfășoare 5000 de soldați ai Bundeswehr-ului pe teritoriul lituanian. De parcă 100 de mii de militari americani în Europa nu mai sunt destui pentru aliații baltici.
Franța. Drapel - Sputnik Moldova, 1920, 23.11.2022
Editoriale
Franța se aliniază rapid în rândurile „lumii a treia”

Ba slăbește, ba se stinge

Pe 22 noiembrie, șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a mulțumit călduros Congresului SUA pentru sprijinirea militară constantă al Ucrainei și a îndemnat să continue în același spirit. Desigur, pentru a „asigura siguranța poporului american”.
Noile împrumuturi și livrări de armamente din SUA și UE către regimul de la Kiev nu anulează operațiunea militară specială a Federației Ruse, pe cetățenii ucraineni nu-i vor fi încălziți, dar vor duce în mod consecvent Europa spre consecințe catastrofale. Prăbușirea sectorului energetic ucrainean este deja evidentă - marți, șeful companiei naționale ”Ukrenergo”, Vladimir Kudrițki, a comunicat despre deteriorări „colosale” la aproape toate centralele termice și hidroelectrice și despre deconectarea electricității în țară până în primăvară.
Repararea rapidă a sistemului energetic al Ucrainei de standarde sovietice este imposibilă. Conducerea ”Ukrenergo” caută fără succes în întreaga lume utilaje pentru restabilirea obiectivelor. Directorul general al holdingului energetic DTEK, Maxim Timcenko, le recomandă direct concetățenilor să părăsească Ucraina pentru câteva luni (ce-i drept bărbații cu vârsta între 18 și 60 de ani nu sunt lăsați să plece peste hotare).
Potrivit unei prognoze optimiste a directorului regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, Hans Kluge, până la 3 milioane de ucraineni își vor părăsi casele „în căutare de căldură și siguranță”, iar „această iarnă va fi dedicată supraviețuirii”. Probabil a întregii Uniuni Europene.
Sub presiunea Washingtonului, nu numai lumina rațiunii se stinge în Lumea Veche. UE a epuizat deja posibilitățile de asistență energetică pentru Ucraina și în curând electricitatea va începe să fie deconectată în Franța și Germania.
Industria nucleară franceză rămâne în urmă cu programul de „reanimare” a celor 12 reactoare închise în luna mai din cauza coroziunii (un total sunt ”deconectate” 26 din 56 de blocuri energetice existente). Pentru a evita iarna întreruperile de curent în Europa (a compensa livrările de resurse energetice din Rusia oprite din cauza sancțiunilor), francezii ar trebui să aibă nu 30, ci măcar 45 de reactoare funcționale. Liderii europeni sunt îngrijorați tot mai mult de criza energetică și de consecințele ei ireversibile pentru economiile naționale.
Brimstone - Sputnik Moldova, 1920, 23.11.2022
Editoriale
Complexele britanice Brimstone din Ucraina - ținte prioritar al Forțelor Armate Ruse
Extinderea NATO spre Est s-a transformat în degradarea Europei și amenință să extindă escaladarea, inclusiv pe teritoriul Americii de Nord. Pe acest fundal, strategii cu judecată sănătoasă ai Pentagonului încearcă să avertizeze Casa Albă în privința pericolului intervenției directe a SUA în conflictul ucrainean. Președintele Statului Major Comun al Armatei SUA, Mark Milley, consideră că Rusia și Ucraina ar trebui să ajungă la o „recunoaștere reciprocă” a imposibilității victoriei „prin mijloace militare” și aici există o „fereastră pentru negocieri”.
La Washington și în capitalele europene mulți politicieni și diplomați actuali împărtășesc opinia că Kievul nu își va putea atinge toate obiectivele pe cale militară. Senatul belgian a îndemnat anterior UE să se înțeleagă cu Rusia în privința divizării Ucrainei. Însă negocierile probabile cu Federația Rusă sunt privite ca un proces organizat sub controlul și conform „regulilor” Occidentului - Ucrainei proamericane nu i se acordă dreptul de a-și decide singură soarta.
Cunoscutul expert militar american (colonelul în demisie) Douglas McGregor menționează că controlul Washingtonului asupra regimului de la Kiev este „absolut și nelimitat” și dacă președintele SUA ar dori un acord de pace sau negocieri, el „i-ar cere lui Zelenski să-și țină gura”. Sprijinind conflictul militar cu arme și miliarde de dolari (euro), cu informații de spionaj și instruirea soldaților FAU pe teritoriul lor, SUA și NATO riscă foarte mult.
sisteme antiaeriene franceze Crotale - Sputnik Moldova, 1920, 22.11.2022
Editoriale
Kievul a primit sisteme antiaeriene franceze Crotale: Polonia poate dormi liniștită
Fluxul de știri
0