Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovagaz: O parte din gazul furnizat de Gazprom a rămas „temporar” în Ucraina

© Sputnik / Mihai CarausЗдание Молдовагаз
Здание Молдовагаз - Sputnik Moldova, 1920, 23.11.2022
Abonare
Moldovagaz a comentat declarația concernului rus Gazprom despre combustibilul albastru rămas în Ucraina, care era destinat Moldovei.
CHIȘINĂU, 23 nov – Sputnik. Directorul general al Moldovagaz Vadim Ceban a venit pe 23 noiembrie cu o reacție cu privire la volumele de gaz furnizate Moldovei în noiembrie. El declară că operatorii rețelelor de transport ale Ucrainei și Moldovei „au asigurat întotdeauna predarea SA „Moldovagaz” a volumelor de gaze naturale indicate în nominalizările confirmate”.
Ceban spune că începând cu 2021, Moldovagaz și Gazprom determină cantitatea de gaze naturale furnizată SA „Moldovagaz”.
„Operatorii rețelelor de transport ale Ucrainei și R. Moldova au asigurat întotdeauna predarea SA „Moldovagaz” a volumelor de gaze naturale indicate în nominalizările confirmate. Acest fapt este confirmat prin actele comerciale lunare semnate atât între SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom”, cât și între operatorii rețelelor de transport din Ucraina și R. Moldova. Potrivit înțelegerii, volumul de gaze naturale este determinat de nominalizările zilnice ale SA „Moldovagaz” transmise furnizorului, confirmate de acesta și de operatorii rețelelor de transport al gazelor naturale din Ucraina și R. Moldova. Nominalizările transmise de SA „Moldovagaz” nu trebuie să depășească valoarea medie zilnică a volumului lunar contractat spre furnizare în republică, spune Ceban.
El mai spune că în prima jumătate a lunii noiembrie, diferența dintre volumele de gaze nominalizate și cele măsurate, reflectate pe OBA, a fost semnificativă – „întrucât temperatura medie exterioară înregistrată a fost peste norma meteorologică specifică acestei perioade a anului, ceea ce a dus la demararea mai târzie a sezonului de încălzire decât de obicei”.
În consecință, Ceban spune că ținând cont de faptul că Moldovagaz nu a avut posibilitatea de înmagazinare a volumului de gaze neprelevat de consumatorii țării în prima jumătate a lunii noiembrie, iar refuzarea la aceste cantități, în condițiile livrărilor limitate de gaze de la SAP „Gazprom” în proporție de 51% din volumul prevăzut de contract, ar însemna crearea unui deficit de nerecuperat pentru a doua jumătate a lunii noiembrie – „o anumită cantitate a gazelor a rămas temporar neprelevată în rețelele Operatorului Sistemului de Transport al Ucrainei, fiind reflectat pe OBA”.
În contextul celor menționate, Ceban declară că operatorii rețelelor de transport ale Ucrainei și Republicii Moldova „au asigurat întotdeauna predarea SA „Moldovagaz” a volumelor de gaze naturale indicate în nominalizările confirmate”.
„Acest fapt este confirmat prin actele comerciale lunare semnate atât între SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom”, cât și între operatorii rețelelor de transport din Ucraina și Republica Moldova”, a comunicat directorul Moldovagaz.
Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 23.11.2022
Politică
Spînu, după anunțul Gazprom: Tot gazul livrat Moldovei ajunge în țara noastră
Fluxul de știri
0