Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Burundi vrea să construiască centrale nucleare cu ajutorul Moscovei

© Sputnik / Ekaterina Lyzlova / Accesați arhiva multimediaМеждународный форум "Атомэкспо" в Сочи
Международный форум Атомэкспо в Сочи - Sputnik Moldova, 1920, 23.11.2022
Abonare
Venit în Rusia pentru a participa la un forum pe tema energiei nucleare, ministrul Minelor din Burundi a declarat că dorește să dezvolte sectorul atomic din țara sa.
BUCUREŞTI, 23 nov – Sputnik. În acest sens au fost deja semnate memorandumuri cu Rosatom, în special în vederea formării specialiștilor în Rusia.
Burundi intenționează să dezvolte cooperarea cu Rusia în domeniul energiei nucleare, inclusiv în privinţa construcției de centrale electrice, a declarat, în contextul forumului Atomexpo, ministrul burundian al Hidraulicii, Energiei și Minelor, Ibrahim Uwizeye.
„Suntem aici în Rusia pentru a lua în considerare aceste noi idei. Ne-am dori să avem energie nucleară în țara noastră”, a spus Uwizeye, citat de Sputnik France.
Potrivit acestuia, din acest motiv Burundi a semnat o foaie de parcurs și un memorandum de înțelegere reciprocă cu gigantul rusesc Rosatom.
Aceste măsuri ar urma să facă țara sa mai suverană. „În prezent, suntem o țară în curs de dezvoltare, dar căutăm să fim printre țările industrializate”, a mai spus Uwizeye.
În plus, acordurile menționate mai sus sunt necesare pentru ca burundezii să poată studia în Rusia și să devină specialiști competenți în acest domeniu, a adăugat el. Toate acestea vor ajuta la crearea unui sector al energiei atomice în Burundi.
Forumul Atomexpo 2022 are loc pe 21 și 22 noiembrie la Soci, în sudul Rusiei. Potrivit lui Alexei Likhacev, șeful Rosatom, Africa va fi un nou centru pentru dezvoltarea energiei nucleare.
Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 22.11.2022
Politică
Spînu i-a trimis primarului Capitalei o cerere prealabilă de chemare în judecată
Fluxul de știri
0