Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Platforma de sprijin pentru Republica Moldova a ajuns la a treia sesiune

© Sputnik / OsmatescoMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 21.11.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
România coprezidează ce-a de-a treia Conferință ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, ce are loc la Paris, luni, 21 noiembrie. Evenimentul va beneficia și de participarea președinților Emmanuel Macron și Maia Sandu.
CHIȘINĂU, 21 nov -Sputnik. Prin persoana ministrului de Externe, Bogdan Aurescu , România va coprezida Conferința ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, alături de șefii diplomațiilor din Franța, Catherine Colonna, și Germania, Annalena Baerbock.
La conferință vor participa și președintele Franței, Emmanuel Macron, dar și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. De asemenea, din partea Republicii Moldova va participa și șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu.
România va solicita găsirea de resurse financiare, din partea partenerilor internaționali, pentru achiziții de gaze naturale și electricitate pentru Republica Moldova, puternic afectată de criza sistemului energetic.
De asemenea, România va informa partenerii de Platformă cu privire la măsurile de asistență întreprinse de București pentru sprijinul bugetar direct al Republicii Moldova. Este vorba de o finanțare recentă, de 10 milioane de euro, reacția promptă a Bucureștiului pentru facilitarea livrărilor de energie electrică, începând cu 14 octombrie 2022, dar și asistența financiară nerambursabilă în valoare de 100 de milioane de euro acordată Chișinăului de România.
Această Platformă a fost lansată pe 5 aprilie 2022, la Berlin. În primele două conferințe ale Platformei, din aprilie și iulie, Republica Moldova a beneficiat de angajamente financiare sub diverse forme, în valoare de peste 1,2 miliarde de euro.
dolari - Sputnik Moldova, 1920, 20.11.2022
Economie
Un amiral american avertizează SUA despre o amenințarea ce devine tot mai mare
Fluxul de știri
0