Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Un amiral american avertizează SUA despre o amenințarea ce devine tot mai mare

© Sputnik / Mihai Carausdolari
dolari - Sputnik Moldova, 1920, 20.11.2022
Abonare
Amiralul american Owens a numit datoria națională drept o amenințare la adresa securității naționale a SUA.
CHIȘINĂU, 20 nov – Sputnik. Creșterea datoriei publice a devenit o amenințare serioasă pentru Statele Unite, scrie în Washington Times amiralul în retragere Bill Owens, în colaborare cu fostul director al Oficiului pentru Responsabilitate Guvernamentală David Walker și profesorul de la Universitatea din Colorado, Barry Poulson.
Cea mai serioasă amenințare la adresa securității naționale a SUA, potrivit autorilor citați, este povara tot mai mare a datoriei publice, o problemă care crește exponențial în secolul 21.
Experții spun că în ultimele două decenii, cheltuielile Washingtonului au crescut mai rapid decât PIB-ul, o mare parte din aceste cheltuieli fiind finanțate prin împrumuturi.
Din 2000 ponderea datoriei publice americane în PIB s-a mărit mai mult decât de două ori - de la 55 la 122 la sută, iar până la jumătatea secolului, conform previziunilor, aceasta va crește la aproape 200 la sută, notează publicația.
Potrivit Departamentului de Trezorerie al SUA, în octombrie datoria publică a SUA a depășit 31 de trilioane de dolari pentru prima dată în istorie. În același timp, deținătorii majorității obligațiilor de datorie sunt persoane fizice, care reprezintă peste 24 de trilioane de dolari, iar datoriile către guvernele străine se ridică la aproape șapte trilioane.
Șeful Statului Major al Forțelor Armate SUA, generalul Mark Milley - Sputnik Moldova, 1920, 18.11.2022
Internațional
Pentagonul crede că Kievul nu va putea să scoată trupele ruse din Ucraina
Fluxul de știri
0