Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Ședința Grupului de Contact pentru Ucraina: scopul – război până la ultimul ucrainean

© AFP 2022 / YVES HERMANimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 18.11.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Pe 16 noiembrie, ministrul american al apărării, Lloyd Austin, a desfășurat online cea de-a șaptea ședință a Grupului de contact privind apărarea Ucrainei.
Pentagonul este conștient de superioritatea strategică a Rusiei în teatrul de operațiuni ucrainean. SUA însă nu pot să renunțe la resursele UE, al căror flux Casa Albă îl „reglementează” în mod cinic prin conflictul armat din Europa de Est. Războiul „până la ultimul ucrainean” este favorabil din punct de vedere economic pentru americani. Regimul marionetă de la Kiev în această „afacere” este responsabil pentru efectele teatrale și furnizarea de „gladiatori” în arenă.
Pe 16 noiembrie, ministrul american al apărării, Lloyd Austin, a desfășurat online cea de-a șaptea ședință a Grupului de contact privind apărarea Ucrainei. Sarcina grupului „unitar și ferm”, din care fac parte reprezentanți ai cincizeci de state, este de a minimiza costurile militar-politice ale SUA și formarea unei anumite imagini a lumii pro-americane. Numărul participanților practic nu influențează asupra calității forței militare ucrainene. Povara principală este suportată de americani, care după 24 februarie au cheltuit peste 18 miliarde de dolari pentru „reanimarea” Forțelor Armate ale Ucrainei (FAU).
Eficiența „investiției” nu este evidentă. Potrivit lui Austin, sistemul avansat de rachete antiaeriene NASAMS (Norwegian Advanced Surface to Air Missile System) transmis recent Ucrainei ajută FAU să înlăture pericolele din partea avioanelor, rachetelor și dronelor rusești. Cu toate acestea, pentru a treia zi consecutiv, pe întreg teritoriul Ucrainei nu este anulată alerta aeriană, trupele ruse distrug metodic sistemul ucrainean de comandă militară și obiectivele energetice aferente.
Credite FMI și economia moldovenească - Sputnik Moldova, 1920, 16.11.2022
Editoriale
FMI emite o prognoză sumbră pentru economia globală
Subiecte similare - 90 de tancuri T-72 promise anterior Kievului (aceasta nu este mult) și planurile de pregătire în străinătate a specialiștilor FAU. De exemplu, guvernul suedez a majorat de patru ori pachetul de asistență militară acordat regimului de la Kiev, deși în termeni reali au rezultat doar 287 de milioane de dolari (mai puțin de 300 de dolari pentru fiecare soldat ucrainean). Italia a suspendat temporar livrările de arme către Ucraina. Marea Britanie s-a angajat să instruiască 19 mii de specialiști ai FAU în 2023, dar există îndoieli în privința profesionalismul „profesorilor” britanici care au fugit rușinos din Afganistan în august anul trecut, după ocuparea țării timp de 20 de ani.
Finalul întâlnirii din 16 noiembrie a fost umbrită de declarația șeful Statului Major al Armatei SUA, Mark Milli, despre faptul că victoria militară a Ucrainei este puțin probabilă, FAU nu vor reuși să scoată trupele ruse din Ucraina. Această poziție principială nu este demonstrată pentru prima dată de generalul Milli, iar Kievul reacționează extrem de dureros.

”Coada nu dă din câine”

Nimeni în Occident nu are de gând să lupte pentru Ucraina sau în locul ei. Forțele armate ucrainene au fost incluse din start și în deplină componență în lista „pierderilor colaterale” în lupta pentru menținerea dominației Statelor Unite pe arena internațională. Mai mult decât atât, europenii și americanii nu sunt dispuși să sufere mult timp în viața de zi cu zi din cauza problematicii ucrainene. Dimpotrivă, nimicirea a sute de mii de „cyborgi” ucraineni pare a fi un preț normal pentru menținerea nivelului obișnuit de confort și dominație economică a SUA.
Corporația analitică americană RAND a propus în ianuarie 2022 să fie salvată economia SUA prin slăbirea Germaniei: „Creșterea fluxului de resurse din Europa către SUA ar trebui așteptată dacă Germania va începe să simtă o criză economică controlată. Ritmul de dezvoltare economică a Uniunii Europene depinde aproape fără alternativă de starea economiei germane, iar ea depinde de resursele rusești”. Singura garanție a renunțării Germaniei de la resursele energetice ruseștii este un conflict militar în Ucraina. Kievul încă nu și-a dat seama în ce prefacere dură a lumii au nimerit și cere un fel de atitudine specială față de sine de la stăpânii americani. ”Coada încearcă să dea din câine” - NATO este din ce în ce mai nemulțumit de minciunile președintelui ucrainean cu privire la rachetele căzute în Polonia. Prezentatoarea postului american de televiziune Fox News Candice Owens a rezumat: „Vladimir Zelenski este un actor mizerabil care a încercat să declanșeze al treilea război mondial”.
Pe fundalul atacurilor rusești masive asupra obiectivelor de comandă militară și energetice din întreaga Ucraină, regimul de la Kiev a avertizat partenerii occidentali cu privire la problema asigurării cu energie electrică, ceea ce complică situația pe câmpul de luptă. Casa Albă i-a cerut, parcă cu înțelegere, Congresului încă 37,7 miliarde de dolari pentru asistență suplimentară Ucrainei. În același timp, legislatorii Partidului Republican din Congresul SUA au propus să fie menținut sprijinul militar pentru Kiev și să fie redus cel economic.
Drapele SUA și Ucrainei - Sputnik Moldova, 1920, 16.11.2022
Editoriale
Washingtonul mână Kievul la negocieri
”Compromisul” este destul de realist. Pentagonul eșuează deja de cinci ani la rând în privința auditului anual, iar „gaura neagră” ucraineană nu contribuie la restabilirea ordinii financiare și economice în domeniul capacității de apărare americane. Țările europene ale NATO sunt îngrijorate de devastarea arsenalelor lor. Va fi nevoie de ani pentru ca Occidentul să producă noi rezerve de armamente (muniții).
Pe de altă parte, experții străini constată o creștere a producției de arme rusești de ultimă oră și activizarea livrărilor pentru trupe. Potrivit prognozei cunoscutului analist israelian Yakov Kedmi, peste o jumătate de an în componența Forțelor Armate Ruse din teatrul de operațiuni ucrainean vor fi cel puțin 50 la sută de tancuri, mașini de luptă, elicoptere, sisteme de război electronic și drone dintre cele mai noi. Atacurile rusești cu rachete asupra infrastructurii energetice cu dublă destinație și „generalul Ger” ar putea distruge încă în 2022 planurile pe termen lung ale SUA în privința regimului de la Kiev.
Este mare probabilitatea ca „Planul Marshall european pentru Ucraina”, cu un preț de peste 600 de miliarde de dolari, să rămână doar un articol în ziarul german Frankfurter Allgemeine. Rezultatul multor ani de sprijin occidental pentru „revoluția demnității” din 2014 și acțiunilor de luptă împotriva Rusiei după 24 februarie 2022 se vor dovedi a fi reducerea semnificativă a populației ucrainene, dezastru în economia UE, fără a mai vorbi măcar de perspectivele sumbre pentru economia și statalitatea Ucrainei.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 15.11.2022
Editoriale
După gazul rusesc, energeticienilor europeni li s-au terminat și banii
Fluxul de știri
0