Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Medvedev: Incidentul cu rachete din Polonia - un pas către al treilea război mondial

© Sputnik / Grigory Sysoev / Accesați arhiva multimediaDmitri Medvedev
Dmitri Medvedev - Sputnik Moldova, 1920, 17.11.2022
Abonare
Un război hibrid purtat de Occident împotriva Rusiei ar putea duce la consecințe dezastruoase, avertizează un fost preşedinte rus.
BUCUREŞTI, 17 nov – Sputnik, Doina Crainic. Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a avertizat că explozia rachetelor care au ucis două persoane în Polonia a adus Occidentul mai aproape de al treilea Război Mondial.
Incidentul „dovedește doar un lucru: purtând un război hibrid împotriva Rusiei, Occidentul se apropie de Războiul Mondial”, a scris pe Twitter miercuri fostul președinte, care este acum vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei. El a pus în ghilimele cuvintele „atac cu rachete”.
Cuvintele lui Medvedev au fost repetate de reprezentantul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, care a susținut că are loc „o încercare evidentă de a provoca o confruntare militară directă între NATO și Rusia, cu toate consecințele care ar urma pentru întreaga lume.”
Într-o postare pe Telegram, Polianski a spus că este un lucru „suspect” că săptămâna trecută puterile occidentale au cerut să se desfășoare miercuri o sesiune la Consiliul de Securitate al ONU, fără a menţiona motivul adunării și că presupusul „atac cu rachete” asupra Poloniei a venit la timp pentru întrunire.
O altă sursă de suspiciune a fost „isteria regimului de la Kiev și cererile de a pedepsi Rusia, care au fost susținute de polonezi, care sunt deja posedaţi de rusofobie”, a scris diplomatul.
„Ar fi de neconceput ca partenerii noștri occidentali să recunoască rolul Ucrainei și Poloniei în această provocare periculoasă”, a adăugat Polianski.
Președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, a dat rapid vina pe Rusia pentru incidentul de marți seara, cerând NATO, în care Polonia este membră, să acționeze împotriva acestui „atac asupra securității colective”. În ciuda faptului că nu sunt susținute de nicio dovadă, afirmațiile au fost preluate de mass-media din Polonia și de unii dintre oficialii țării.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 15.11.2022
Editoriale
Operațiunea specială: Activizarea multidimensională în Donbas
Varşovia a pus armata în alertă și a spus că se află în discuţii dacă să invoce Articolul 4 al NATO, ceea ce ar necesita consultări cu celelalte 29 de state membre și o decizie de consens cu privire la modul de procedură.
Cu toate acestea, președintele american, Joe Biden, a spus la scurt timp: „Este puțin probabil, având în vedere traiectoria, ca [racheta] să fi fost lansată din Rusia.” De asemenea, Associated Press a citat trei oficiali ai SUA, care au spus că datele preliminare sugerează că racheta este de fapt ucraineană, fiind lansată de Apărarea aeriană a țării, pe fondul unui atac rus pe scară largă asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.
Ministerul Apărării din Rusia a insistat că nu a efectuat marți niciun atac în apropierea graniței cu Urcaina şi Polonia. Ulterior, a explicat că analiza imaginilor de la faţa locului a arătat că resturile provin de la o rachetă pentru sistemul de apărare aeriană S-300 operat de armata Ucrainei.
Jens Stoltenberg - Sputnik Moldova, 1920, 16.11.2022
Internațional
NATO recunoaşte că rachetele din Polonia erau ucrainene, dar tot Rusia e de vină
Fluxul de știri
0