Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Ca în Orwell: UE spune că cenzura înseamnă libertate de expresie

© Pixabay / stevepbCenzură, imagine simbolică
Cenzură, imagine simbolică - Sputnik Moldova, 1920, 17.11.2022
Abonare
Deschiderea la Belgrad a postului de televiziune Russia Today- secția pentru Balcani, în limba sârbă, a scos din minți pe raportorul Parlamentului European pentru Serbia, care cere cenzură în numele....libertății de expresie.
BUCUREŞTI, 17 nov -Sputnik. Decizii, precum cea de a impune cenzurarea canalelor de comunicare care nu transmiteau mesajul ideologic euro-atlantic, sub pretextul că ar fi ”propagandă rusă”, indică foarte clar cum Uniunea Europeană ia distanță de la propriile sale valori și degenerează într-o dictatură ideologică.
Faptul că Serbia permite libertatea presei, îngrijorează Bruxellesul, care solicită aproape explicit, ca Belgradul să urmeze politicile de cenzură ale UE.
Raportorul Parlamentului European pentru Serbia, Vladimir Bilčik, a declarat cu prilejul începerii emisiei canalului rusesc de televiziune Russia Today în limba sârbă că "nu are legătură cu libertatea de exprimare, deoarece nu este vorba de un mijloc de informare, ci de propagandă rusă de război".
"Permiteți unui emitent aflat din luna martie sub sancțiunile Uniunii Europene să fie prezent în Serbia. Este un pas în direcția greșită și în contradicție cu obligațiile asumate de Guvernul, instituțiile publice și reprezentanții Serbiei" – a declarat Bilčik, adăugând că "permisiunea acordată Kremlinului de a emite în Serbia este în contradicție nu numai cu obligația Serbiei de a-și armoniza politica externă cu cea europeană, cu sprijinirea Ucrainei atacată de Rusia, ci și în contradicție cu principiile fundamentale ale statului de drept, democrației, drepturilor omului și libertății pentru toți”. Ultima parte a frazei este de o autoironie șfichiuitoare, în contextul în care Bilcik solicită tocmai încălcarea principiilor fundamentale ale statului de drept, democrației, drepturilor omului și libertății pentru toți.
În replică, ambasadorul Rusiei la Belgrad, Aleksandr Boțan Harcenko, a declarat că prin intermediul raportorului Parlamentului European pentru Serbia, Vladimir Bilčik, care a criticat Serbia pentru că a permis ca Russia Today, sub denumirea RT Balkan, să emită în limba sârbă, Uniunea Europeană "cu cinism își aruncă în uitare propriile valori comune pe care susține că le apără".
Harcenko se întreabă despre ce libertate de exprimare vorbim când UE solicită Belgradului să renunțe la un principiu fundamental al democrației în schimbul "avansării poporului sârb spre un viitor luminos în UE".
Fluxul de știri
0