Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Turcia nu acceptă condoleanțele din partea SUA cu privire la explozia din Istanbul

© AP Photo / Khalil HamraMinistrul de Interne al Turciei, Suleyman Soylu, în centru, vizitează locul exploziei de duminică pe strada pietonală Istiklal din Istanbul.
Ministrul de Interne al Turciei, Suleyman Soylu, în centru, vizitează locul exploziei de duminică pe strada pietonală Istiklal din Istanbul. - Sputnik Moldova, 1920, 14.11.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ministrul turc de Interne a acuzat milițiile kurde din Siria, care se bucură de sprijinul SUA, că au pus la cale bombardamentul mortal din Istanbul.
CHIȘINĂU, 14 nov - Sputnik. Turcia a identificat milițiile YPG (Unitățile de Apărare a Poporului) din Siria ca fiind autorii bombardamentului mortal de la Istanbul și a spus că nu va accepta condoleanțe din partea SUA, care a susținut miliţiile în trecut.
„Am primit mesajul, dar nu vom accepta și respingem condoleanțele din partea Ambasadei SUA”, a declarat ministrul turc de interne Suleyman Soylu, potrivit RT, care citează presa rusească.
Soylu a informat presa cu privire la răspunsul forțelor de ordine turcești în urma atacului de duminică. Atacul s-a soldat cu șase persoane ucise și 81 rănite.
Oficialul turc a criticat miliţiile kurde YPG din Siria, ca stând în spatele atacului, susținând că „complotul terorist a provenit din Ayn al-Arab”- districtul din nordul Siriei unde se află orașul Kobani, locuit predominant din kurzi.
Ankara consideră că YPG face parte din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), un grup de miliție turcă-kurdă, care poartă un război de gherilă de zeci de ani împotriva guvernului. SUA au desemnat PKK ca organizație teroristă.
Acesta a ajutat luptătorii kurzi siriani, oferind arme, instruire și sprijin aerian, ca parte a implicării militare a Washingtonului în Siria. YPG s-a luptat împotriva forțelor grupului terorist Statul Islamic islamic (IS, anterior ISIS) cu ajutorul Washingtionului. Guvernul turc s-a plâns că, prin ajutorul acordat YPG, SUA subminează securitatea națională a Turciei.
Calea ferată Română - Sputnik Moldova, 1920, 14.11.2022
Internațional
Grecia și Bulgaria: proiect ambițios pentru sud-estul Europei
Bombardamentul de duminică a avut loc pe Istiklal Avenue, una dintre cele mai mari atracții turistice din Istanbul. Soylu a anunțat luni că forțele de ordine turcești au arestat 46 de persoane în legătură cu bombardamentul, inclusiv femeia care ar fi aruncat bomba înainte de a fugi de la fața locului, împreună cu persoana acuzată că a organizat complotul.
Președintele rus, Vladimir Putin, a exprimat condoleanțele Rusiei în legătură cu atacul, printr-un mesaj transmis luni dimineață adresat omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan. Rusia „și-a confirmat angajamentul pentru cea mai strânsă cooperare cu partenerii turci în combaterea tuturor formelor de terorism”, se precizează în mesajul publicat de Kremlin.
Fluxul de știri
0