Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Grecia și Bulgaria: proiect ambițios pentru sud-estul Europei

© Sputnik / Mihai CarausCalea ferată Română
Calea ferată Română - Sputnik Moldova, 1920, 14.11.2022
Abonare
Grecia și Bulgaria ar pregăti un proiect de infrastructură maritimă și feroviară care să evite strâmtorile Bosfor și Dardanele și să reducă impactul economic al Turciei în sud- estul Europei.
BUCUREȘTI, 14 nov -Sputnik. Conform mai multor articole din presa grecească și bulgărească, sunt pregătiri tot mai consistente în construirea proiectului ”Sea2Sea”.
Proiectul ”Sea2Sea” este un ambițios proiect maritim și feroviar care va lega porturile grecești Salonic, Kavala și Alexandroupoli, de la Marea Egee, de porturile Burgas și Varna, de la Marea Neagră, dar și de Ruse, principalul port fluvial al Bulgariei la Dunăre.
Există de asemenea și o dimensiune strategică și energetică a acestui proiect, datorită conductelor interconectoare cu Bulgaria și instalației de gazeificare GNL de la portul Alexandroupoli. De asemenea, zăcământul de gaze naturale din Thassos, aproape epuizat, va fi transportat în spațiu de stocare.
În sfârșit, pe aceeași rută se găsește și cel mai important combinat de îngrășăminte agricole al Greciei.
În general, Grecia evoluează în ritm alert spre un hub de tranzit și energetic al Europei, datorită măsurilor luate în timp, chiar și fără a avea perspectivele actuale, de către guvernele care s-au succedat la conducerea țării. Conform declarațiilor de intenție de până acum, pe teritoriul Greciei ar putea fi transportată energia obținută din surse regenerabile din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, fie sub formă de electricitate, fie sub formă de hidrogen. Cablul interconector Israel-Cipru-Grecia este un prim semnal al acestei perspective.
Situația însă este complicată de tensiunile în creștere dintre Turcia și Grecia, ambele, state membre ale NATO, dar cu o situație politică tensionată.
Atentat terorist în Istanbul - Sputnik Moldova, 1920, 14.11.2022
Internațional
Turcia: PKK responsabilă de atentatul de la Istanbul
Fluxul de știri
0