Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

SUA se îndoiesc că UE îşi va menţine angajamentul de a pedepsi Rusia

© AP Photo / Bela SzandelszkyDrapelele statelor membre ale UE și cel al SUA
Drapelele statelor membre ale UE și cel al SUA  - Sputnik Moldova, 1920, 12.11.2022
Abonare
Ţările din UE riscă să se abată de la politica SUA a sancțiunilor economice impuse Rusiei pentru campania sa militară în Ucraina, au declarat oficiali americani.
BUCUREŞTI, 12 nov – Sputnik, Doina Crainic. Oamenii din Europa „sunt indignaţi pentru sancțiuni și învinovățesc SUA pentru creșterea costurilor”, punând guvernul lor sub presiune pentru a-și retrage sprijinul, a informat Politico joi, citând un raport intern al SUA, potrivit RT.
Documentul a condus la o sporire a apelurilor în rândul oficialilor de la Washington, îngrijoraţi că liderii europeni nu vor rămâne hotărâţi să menţină strategia, au declarat surse din guvernul american, care au adăugat că „situaţia este liniştită deocamdată, dar este o situație instabilă”.
Țările din UE se confruntă cu inflația în creștere, determinată într-o mare măsură de creșterea prețurilor la energie. Blocul a ales să stopeze tranzacțiile cu Rusia, care a fost cel mai mare furnizor de energie, dar acum se luptă să găsească o alternativă pe termen lung.
Criza a fost agravată de întreruperea fluxului de gaze prin conducta Nord Stream 1 din Rusia în Germania, precum şi de bombardarea rutei subterane, la sfârșitul lunii septembrie. Conductele Nord Stream 1 și 2 – proiectul din urmă nu au fost niciodată operațional din cauza tensiunilor din Ucraina – au fost deteriorate și acum necesită reparații majore.
Proteste împotriva creșterii costurilor de trai au izbucnit în ţările europene, manifestații în masă având loc în Grecia, Italia, Republica Cehă și Germania, printre alte ţări. Manifestanţii din Praga, în urmă cu două săptămâni, și de la Roma, săptămâna trecută, au cerut în mod special încetarea ajutorului militar pentru Ucraina și deschiderea dialogului cu Rusia.
Luna trecută, președintele francez, Emmanuel Macron, a acuzat Washington de „standarde duble” privind politica sa energetică. SUA își susţin propria economie cu subvenții și nu ia în considerare efectul pe care îl are asupra prețurilor dincolo de Atlantic, a menționat Macron. Gazul natural lichefiat din America a obţinut o mare parte din piața europeană de la izbucnirea crizei în Ucraina.
Fluxul de știri
0