Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Imixiunea puterii politice în activitatea Consiliului Superior al Procurorilor – probată

© Photo : Consiliul Superior al ProcurorilorConsiliul Superior al Procurorilor
Consiliul Superior al Procurorilor - Sputnik Moldova, 1920, 12.11.2022
Abonare
Procurorii din cadrul CSP iau atitudine față de încercările guvernanților de a influența activitatea acestei instituții, fapt care a devenit evident după spargerea conturilor de Telegram a unor înalți demnitari de stat.
CHIȘINĂU, 12 nov - Sputnik. Procurorii din cartul Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) notează că “caracterul autentic sau trucat al acestor corespondențe urmează a fi probat în modul corespunzător în cadrul unor proceduri derulate conform cerințelor stabilite de lege”, adică ei nu se pronunță că respectiva corespondență este autentică, așa cum pretind cei care au spart conturile de Telegram ale guvernanților, sau trucată, așa cum pretind guvernanții ale căror conturi au fost sparte. Dar, spun procurorii din cadrul CSP, respectivele corespondențe ale demnitarilor conțin informații la care puteau avea acces doar cei care aveau acces nemijlocit la activitatea Consiliului Superior al Procurorilor, respectiv această corespondență este mai curând autentică decât falsă, trucată.
Iată ce spun membrii procurori din Consiliul Superior al Procurorilor:
“Notăm că printre datele mediatizate, multiple pretinse conversații se referă nemijlocit la activitatea Consiliului Superior al Procurorilor, din conținutul cărora ar putea fi dedusă o aparență de influențare sau orientare a discreției unor membri ai Consiliului Superior al Procurorilor la adoptarea hotărârilor. Suplimentar de notat că informațiile mediatizate conțin unele date care exprimă realități din proceduri/acțiuni/măsuri aflate, la diferite perioade de timp, pe rolul Consiliului Superior al Procurorilor, precum și, concomitent, declanșează suspiciuni puternice, deoarece anumite situații sunt disponibile și pot fi cunoscute doar persoanelor care au avut tangență directă cu soluțiile adoptate”.
În acest fel, procurorii din CSP ajung la concluzia că corespondența guvernanților pe Telegram, care a devenit publică în urma spargerii conturilor acestora, (în special cea a ministerului Justiției, Sergiu Litvinenco – asta notăm noi, nu procurorii) trădează imixiunea puterii politice în activitatea Consiliului Superior al Procurorilor.

“În considerarea acestor raționamente, menționăm că asemenea situații sunt total inacceptabile și noi dezaprobăm orice imixtiune în activitatea Consiliului Superior al Procurorilor, care este autoritate de rang constituțional, activitatea căreia urmează să se conformeze celor mai înalte cerințe de obiectivitate și corectitudine”, notează membrii procurori din Consiliul Superior al Procurorilor în “Poziție publică” a lor, care a fost publicată astăzi pe site-ul instituției.

Tot acolo ei spun că această situație poate vicia conținutul și natura juridică a activității Consiliului Superior al Procurorilor:
“Pe cale de consecință, considerăm inadmisibilă orice aparență de ilegalitate și/sau de existență a procedeelor lipsite de onestitate, care poate vicia conținutul și natura juridică a activității Consiliului Superior al Procurorilor, precum și poate diminua autoritatea hotărârilor adoptate, circumstanțe care pot genera efecte inclusiv și asupra reputației profesionale a membrilor procurori”.
Procurorii din CSP cer investigarea fără nicio omisiunea a acestui caz scandalos, altfel, spun ei, asta va afecta sever imaginea instituției pe care o servesc.
“Având în vedere impactul mediatic și rezonanța socială sporită, examinarea și calificarea juridică a acestei situații necesită o abordare diligentă și sub toate aspectele, dat fiind faptul că orice omisiune de a da un răspuns ferm și fără dubii la evenimentele în speță, riscă să afecteze sever imaginea și credibilitatea Consiliului Superior al Procurorilor”, mai notează membrii procurori ai Consiliului Superior al Procurorilor
Sergiu Litvinenco - Sputnik Moldova, 1920, 11.11.2022
Politică
Litvinenco: Sunt afirmațiile mele, dar sunt trunchiate
Amintim că în data de 9 noiembrie, canalele de Telegram ale președintei țării, Maia Sandu, și a ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, au fost astăzi sparte, în jurul orei 14:30.
După ce au fost sparte, pe cele două conturi ale oficialilor au fost publicate un conținut prin care se afirmă că ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, ar fi implicat în promovarea Veronicăi Dragalin la șefia Procuraturii Anticorupție. Totodată au fost sparte și mai multe conturi ale membrilor Guvernului, între care și cel al ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco. Cei care au spart contul ministrului Justiției au publicat 130 de chat-uri ale lui Litvinenco cu diferite persoane.
Lucru care a provocat un adevărat scandal public este discuția lui Sergiu Litvinenco, în postul de ministru al Justiției, cu Eugen Florea, din cadrul Autorității Naționale a Penitenciarelor. Cei doi discutau despre celula care îi era pregătită procurorului general reținut Alexandru Stoianoglo pentru ca acesta să fie încarcerat.
Fluxul de știri
0