Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Se pregătește Maia Sandu să schimbe Chișinăul cu Bucureștiul?

© Photo : Președintele RomânieiMaia Sandu și Klaus Iohannis
Maia Sandu și Klaus Iohannis - Sputnik Moldova, 1920, 09.11.2022
Abonare
Puternic contestată la Chișinău, Maia Sandu se poate consola cu Bucureștiul. Sondaj Avangarde o prezintă pe Maia Sandu ca fiind liderul străin care s-ar bucura de cea mai mare încredere din partea românilor din România.
BUCUREȘTI, 9 nov- Sputnik, Bogdan Duca. Președintele Maia Sandu devansează pe Macron și pe Zelenski în favorabilitate. Acest lucru se întâmplă în România, potrivit unui sondaj Avangarde. Conform acestuia, președintele Republicii Moldova s-ar bucura de încrederea a 38% dintre românii intervievați, în timp ce 40%, totuși, au declarat că nu au încredere în liderul de la Chișinău.
Însă în top, ea este la distanță față de următorul lider străin popular în România, Emmanuel Macron (care are o încredere de 29% și este impopular pentru 50% din respondenți). Zelenski ar fi pe locul al treilea, potrivit sondajului Avangarde, cu o popularitate de 25% și o percepție negativă de 52%.
Potrivit sondajului, și Republica Moldova se află în fruntea topului țărilor prieten, în percepția românilor din România. Astfel, țara de dincolo de Prut este considerată de 62% dintre români ca fiind o țară prietenă. Spania, Italia și SUA și-ar împărți locurile 2-4, având o favorabilitate de 50%.
Sondajul Avangarde a fost realizat de Avangarde în perioada 24 – 31 octombrie. Sondajul a fost realizat prin metoda CATI (telefonic) și are o marjă de eroare de 3 %.
În România se remarcă o campanie de promovare a Maiei Sandu , posibil chiar în perspectiva alegerilor prezidențiale din 2024, președintele Republicii Moldova având și cetățenia română. Această campanie a devenit tot mai vizibilă în mass-media apropiată de coaliția de guvernare, în contextul în care pe de o parte procurorul european Laura Codruța Kovesi a refuzat categoric intenția de a candida și pe de altă parte circulă zvonuri despre deprecierea gravă a stării de sănătate a lui Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO și până de curând ”în cărți” pentru a fi candidatul PSD.
Maia Sandu și Eduard Raul Hellvig - Sputnik Moldova, 1920, 04.11.2022
Analize și opinii
Ion Cristoiu: O vizită a lui Helvig la Chișinău a schimbat discursul Maiei Sandu
Fluxul de știri
0