Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Ion Cristoiu: O vizită a lui Helvig la Chișinău a schimbat discursul Maiei Sandu

© Photo : Președinția Republicii MoldovaMaia Sandu și Eduard Raul Hellvig
Maia Sandu și Eduard Raul Hellvig - Sputnik Moldova, 1920, 04.11.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Cunoscutul publicist Ion Cristoiu face o analiză a radicalizării, în tente rusofobe și tot mai belicoase, a discursului președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu.
BUCUREȘTI, 4 nov - Sputnik. Prezent la podcastul EVZ-Play, al lui Robert Turcescu, Ion Cristoiu face o analiză a ultimei vizite a Maiei Sandu la București, dar și la contextul mai general al „schimbării la față” a președintei Republicii Moldova.
În primul rând, în opinia lui Cristoiu, vizitele Maiei Sandu la București pot fi definite ca fiind ”vizitele disperării”, lidera de la Chișinău fiind conștientă că regimul său nu mai are o susținere reală, nici măcar la nivel de UE, unde Republica Moldova este foarte puțin relevantă, decât la București.
Republica Moldova, atrage atenția Cristoiu, depinde nu doar energetic de Rusia ci și economic, social și cultural, pentru foarte mulți cetățeni ai Republicii Moldova, Federația Rusă fiind țara în care își câștigă veniturile de zi cu zi, își construiesc carierele și își planifică viitorul.
De aceea, remarcă Cristoiu, Maia Sandu și regimul ei de la Chișinău au avut în primele luni ale crizei din Ucraina o atitudine mai degrabă echilibrată și neutră, oricum, spune jurnalistul român, mult mai echilibrată decât a avut România.
Cu toate acestea, în urma vizitei din 17 august a lui Eduard Helvig, directorul SRI la Chișinău, vizită în care șeful serviciului secret românesc a fost primit, în ciuda protocolului, chiar de către Maia Sandu, discursul președintelui Republicii Moldova a început să dobândească tonuri tot mai radicale, mai belicoase și rusofobe. ”Acum ne egalează pe noi în ham-ham-ism”, a comentat Cristoiu.
Eduard Helvig nu este doar directorul SRI. El este și fost președinte al fundației Soros România, Maia Sandu fiind ea însăși apropiată și conectată la această rețea de ong-uri, finanțări și influență, făcută sub numele miliardarului american George Soros.
De asemenea, Cristoiu a atras atenția că situația din Republica Moldova a degenerat atât de puternic economic și social, iar lucrurile nu au o evoluție pozitivă, încât este neserioasă invocarea de către Maia Sandu a faptului că Federația Rusă ar planifica manifestațiile antiguvernamentale de la Chișinău.
Ion Cristoiu - Sputnik Moldova, 1920, 25.10.2022
Analize și opinii
Cristoiu: România riscă să devină platforma unei ofensive anti-rusești a NATO
Fluxul de știri
0