Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Guvernul a aprobat sesizarea CC pentru a putea scoate Partidul Șor în afara legii

© Sputnik / Mihai Carausguvern
guvern - Sputnik Moldova, 1920, 09.11.2022
Abonare
Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul hotărârii privind scoaterea în afara legii a Partidului Șor.
CHIȘINĂU, 9 nov – Sputnik. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi proiectul hotărârii de Guvern prin care Ministerul Justiției propune verificarea constituționalității Partidului Șor, transmite Direcţia comunicare și protocol a Executivului.
Potrivit ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, în sesizarea înaintată sunt prezentate suficiente argumente care denotă faptul că, prin toate activitățile de până acum, Partidul Șor a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și pune în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova.
„La toate scrutinele la care a participat, Partidul Șor a fost sancționat pentru încălcarea legislației electorale, inclusiv pentru finanțare ilegală. Mai mult, acțiunile de finanțare ilegală capătă proporții tot mai mari față de ceea ce a fost în trecut, partidul fiind investigat chiar și în prezent în cadrul unor cauze penale privind finanțarea ilicită venită din partea unui grup criminal organizat, dar și pentru sprijinul larg de care a beneficiat și beneficiază acest partid din partea serviciilor secrete ale Federației Ruse”, a menționat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.
Conform sesizării, acțiunile comise de Partidul Șor pe parcursul ultimilor 6 ani sunt incompatibile cu principiile fundamentale ale democraţiei. În plus, pe lângă investigațiile jurnalistice, care demonstrează încercările partidului de a submina vectorul de dezvoltare europeană a Republicii Moldova cu implicarea serviciilor secrete din alte state, în document este menționat și faptul că, recent, liderul formațiunii a fost inclus pe lista de sancțiuni a Statelor Unite ale Americii.
Partidul Șor - Sputnik Moldova, 1920, 09.11.2022
Politică
Președintele CUB: Partidul Șor ar putea câștiga la CEDO, dacă va fi scos în afara legii
Fluxul de știri
0