Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ungaria nu-şi va da acordul pentru împrumutul comun al UE destinat Ucrainei

© AFP 2022 / ADEM ALTANPéter Szijjártó
Péter Szijjártó - Sputnik Moldova, 1920, 08.11.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Péter Szijjártó, ministrul ungar de Externe, a declarat luni că Ungaria este dispusă să continue sprijinul financiar al Ucrainei pe bază bilaterală, dar nu-şi va da acordul, în niciun caz, pentru un alt împrumut comun al UE în vederea reconstrucţiei acesteia.
CHIȘINĂU, 8 nov – Sputnik. Potrivit unui comunicat al MAE ungar, ministrul Péter Szijjártó a declarat luni la Sofia că Ungaria este dispusă să continue sprijinirea Ucrainei, dar nu-şi va da acordul pentru împrumutul comun al UE
În alocuţiunea sa de la reuniunea miniştrilor de externe din cadrul Iniţiativei Central-Europene din Bulgaria, şeful diplomaţiei de la Budapesta a arătat că Ungaria de mult mai mult timp şi în diverse moduri şi-a ajutat vecinii ucraineni decât cei care se prezintă acum ca fiind “cei mai buni prieteni” ai acestei ţări.
În discursul său, Péter Szijjártó a subliniat că Guvernul ungar a cheltuit zeci şi sute de milioane de euro pentru a sprijini activitatea instituţiilor de sănătate, educaţie, cultură şi a bisericilor din Ucraina, iar Ungaria a luat parte la ajutorarea Ucrainei încă înainte de izbucnirea războiului.
“Suntem pregătiţi să continuăm să oferim sprijin financiar pe bază bilaterală, pe baza unui acord bilateral între Ucraina şi Ungaria. Dar, cu siguranţă, nu vom sprijini niciun fel de împrumut comun al UE în acest sens”, a declarat politicianul.
El a explicat şi motivul refuzului: “Pentru că am făcut-o deja odată. Am sprijinit împrumutul comun în timpul pandemiei de coronavirus şi a fost mai mult decât suficient”, a precizat Szijjártó.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 07.11.2022
Internațional
Prețul petrolului scade pe fundalul știrilor din China legate de COVID-19
Comisia Europeană propune un pachet de asistenţă financiară în valoare de 1,5 miliarde de euro pe lună pentru a acoperi nevoile de finanţare ale Ucrainei pentru anul viitor, urmând ca iniţiativa legislativă în acest sens să fie prezentată în cursul acestei săptămâni.
Péter Szijjártó a mai arătat cu privire la efectele sancţiunilor privind războiul că s-a întâmplat exact opusul a ceea ce s-a promis atunci când au fost impuse restricţiile, deoarece războiul a devenit din ce în ce mai brutal, iar economia europeană a fost îngenuncheată în locul celei ruseşti.
Exemplul oferit a fost că Ungaria a cheltuit anul trecut şapte miliarde de euro pentru importurile de energie, faţă de 19 miliarde de euro în acest an, iar dacă lucrurile continuă aşa, anul viitor va cheltui 29 de miliarde de euro, a explicat şeful diplomaţiei ungare.
“Trebuie să înţelegem că, practic, aceste măsuri au eşuat. Economia europeană are de suferit şi este clar cine beneficiază de pe urma acestei situaţii”, a adăugat Szijjártó.
Acesta a precizat că Guvernul ungar nu îi va lăsa pe cetăţenii săi să plătească preţul războiului din Ucraina şi că singura soluţie este pacea, despre care, din păcate, puţini vorbesc.
Proteste la Roma - Sputnik Moldova, 1920, 07.11.2022
Internațional
Protestatarii dintr-o țară NATO cer încetarea livrărilor de arme către Kiev
Fluxul de știri
0