Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

ANRE respinge cererea de majorare a tarifelor de către Apă-Canal Chișinău

© Sputnik / Mihai CarausRobinet, apeduct, Apă-Canal Chișinău
Robinet, apeduct, Apă-Canal Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 08.11.2022
Abonare
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a atenționat Societatea pe Acțiuni „Apă-Canal Chișinău” să nu depășească cadrul normativ în vigoare printr-o eventuală majorare a tarifelor.
CHIȘINĂU, 8 nov – Sputnik. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică anunță într-un comunicat de presă că în data de 7 noiembrie ANRE a organizat o ședință de lucru cu reprezentanții S.A. „Apă-Canal Chișinău”.
În cadrul ședinței, Apă-Canal Chișinău a invocat situația critică în care se află la etapa actuală, în special, din cauza creșterii prețurilor la energia electrică și a cerut majorarea tarifelor pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare pentru anul 2022 până la 23,65 lei/m3 sau cu 10,04 lei/m3 (+73,8 %) mai mult comparativ cu cele în vigoare.
ANRE a refuzat să dea aviz pozitiv pentru această majorare, dat fiind că, “în conformitate cu legislația în vigoare, tarifele se calculează pentru un an calendaristic, în cazul dat 2022, iar impactul sumar al creșterii prețurilor la energia electrică din 14 octombrie și, ulterior, din 4 noiembrie curent asupra tarifelor pentru serviciul de alimentare cu apă și de canalizare constituie 0,65 lei/m3 și nicicum nu 10,04 lei/m3, așa cum este solicitat de către operator”.
Mai mult, ANRE consideră că Apă-Canal Chișinău este dator consumatorilor, și nu invers. Și aceasta pentru că atunci când prețul la curent electric s-a diminuat, Apă-Canal Chișinău nu a cerut diminuarea prețurilor la serviciile de apeduct și canalizare.
“S.A. „Apă-Canal Chișinău” în perioada anilor 2019-2021 nu a înaintat nicio solicitare de ajustare a tarifelor pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare, conform prevederilor legale, în condițiile diminuării prețurilor la energia electrică în acea perioadă, fapt care a condus la formarea unor devieri tarifare pozitive (excedent de venituri) în mărime de 377 mil. lei, iar includerea devierilor date în tarifele la apă și canalizare ar genera chiar diminuarea acestora”, se arată în comunicatul de presă al ANRE.
ANRE consideră că Apă-Canal Chișinău nu-și gestionează eficent activitatea, de aici și cheltuielile mari cauzate, în special, de consumul tehnologic și pierderile din sistemul public de alimentare cu apă. Or, menționează ANRE, “pierderile efective suportate de către operator în anul de gestiune depășesc cu mult limitele normative stabilite de cadrul de reglementare, iar valoarea excedentului nu este acceptată de către Agenție în scop tarifar, fiind suportată direct de către întreprindere”.
Dar, pentru a nu expune riscului capacitatea de plată a S.A. „Apă-Canal Chișinău”, ANRE și-a exprimat disponibilitatea examinării oportunității de a eșalona pentru o anumită perioadă devierile tarifare pozitive formate până în anul curent.
În final, ANRE a reiterat poziția privind necesitatea sporirii eficienței S.A. „Apă-Canal Chișinău” prin intensificarea acțiunilor de diminuare a pierderilor înregistrate în sistemul public de alimentare cu apă, dar și de îmbunătățire a managementului în administrarea financiară a întreprinderii.
Apa Canal Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 06.11.2022
Societate
Tariful pentru alimentarea cu apă și canalizare în Chișinău ar trebui majorat la 24 de lei
Fluxul de știri
0