Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Secretarul general al NATO a spus care sunt riscurile blocării coridorului de cereale

© Sputnik / Margarita ZorinaBosfor
Bosfor - Sputnik Moldova, 1920, 06.11.2022
Abonare
Secretarul general al NATO, Jans Stoltenberg a spus că mai persistă riscuri de blocare a coridorului de cereale.
CHIȘINĂU, 6 nov - Sputnik. Tranzitul prin „coridorul de cereale” ar putea fi din nou suspendat din cauza situației din Ucraina, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat canalului turc NTV.
"Riscurile vor persista. Pentru a lupta împotriva foametei, cerealele ucrainene trebuie să continue să fie livrate în lume <...> Acordul cu cereale este de mare importanță", a spus el.
La sfârșitul lunii iulie, reprezentanții Rusiei, Ucrainei, Turciei și ONU au semnat un pachet de documente privind un acord de cereale, care determină algoritmul pentru exportul de produse agricole ucrainene din porturile Mării Negre și prevăd eliminarea restricțiilor privind exportul de alimente și îngrășăminte rusești pe piețele mondiale. Cu toate acestea, Moscova a remarcat în mod repetat că acordul nu funcționează în ceea ce privește produsele rusești, iar cerealele ucrainene sunt trimise în principal în Europa și nu în țările nevoiașe din Africa.
Din 30 octombrie, după ce regimul de la Kiev a organizat un atac terorist asupra navelor rusești la Sevastopol, Rusia a suspendat participarea la acordul cu cereale, dar după negocierile cu Turcia și după ce a primit garanții în scris de la Ucraina, a revenit la acord. Cu toate acestea, după cum a subliniat Kremlinul, aceasta nu înseamnă că acordul, care expiră pe 19 noiembrie, va fi prelungit.
Fluxul de știri
0