Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin, de Ziua Unității Naționale: Rusia a curmat încercările de a falsifica istoria

© Sputnik / Grigory Sysoev / Accesați arhiva multimediaПрезидент РФ В.Путин принял участие в праздновании Дня народного единства
Президент РФ В.Путин принял участие в праздновании Дня народного единства - Sputnik Moldova, 1920, 05.11.2022
Abonare
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a participat vineri la sărbătorirea Zilei Unității Naționale.
CHIȘINĂU, 5 nov - Sputnik. Președintele rus Vladimir Putin a participat la o întâlnire cu istorici și reprezentanți ai religiilor tradiționale din Rusia, un eveniment arondat aniversării a 10-a de la reactivarea Societăților Istorice și Istorice Militare Ruse și a avut loc vineri, de Ziua Unității Naționale.
Președintele a exprimat celor prezenți felicitări de Ziua Unității Naționale, menționând că solidaritatea poporului multinațional al Rusiei a jucat un rol cheie în istoria țării.
„Ne întâlnim de Ziua Unității Naționale. Vă felicit pe Dumneavoastră și pe toți cetățenii țării noastre, pe toți cetățenii Rusiei cu această sărbătoare, care marchează devotamentul nostru comun și cordial față de Rusia, dragostea față de ea, unitatea poporului multinațional al țării atât în ​​anii de încercări, cât și în îndeplinirea sarcinilor de dezvoltare la scară largă - acesta a fost întotdeauna unul dintre momentele cheie ale existenței noastre”, a declarat Putin.

În Rusia este apreciată experiența inestimabilă a strămoșilor

Vladimir Putin a spus că Rusia a curmat încercările de a falsifica istoria.
„Asemenea încercări au fost făcute în raport cu Rusia, și acestea nu au încetat. Dar la timp și categoric le-am pus o barieră solidă. Până la urmă, istoria și cultura națională stau la baza identității naționale, a mentalității noastre, a valorilor tradiționale, a educației generației tinere și, ceea ce este extrem de important, stă la baza statalității ruse”, a spus el.
Președintele Rusiei a subliniat că unirea oamenilor de diferite credințe este ca un refren de-a lungul istoriei Rusiei.
„Astfel de etape cheie, când oameni de diferite naționalități și religii s-au unit de dragul salvării și al binelui Patriei, trec ca un refren, trec ca o linie roșie prin întreaga istorie a Rusiei”, a spus Putin.
Președintele a menționat că Rusia înțelege și onorează această experiență neprețuită a strămoșilor, tradițiile și preceptele lor. Totuși, eforturile țării de a păstra memoria istorică și justiția provoacă iritare în Occident.
„Pozițiile noastre cu privire la păstrarea memoriei istorice și, prin urmare, suveranitatea noastră, irită unele țări din Occident. De fapt, acest lucru s-a întâmplat de secole. Dar și astăzi continuă aceste tentative. Aceste încercări în sine, desigur, "nu sunt capabili să schimbe trecutul. Ei sunt sortiți eșecului. Este imposibil să privăm țara de victoriile obținute de strămoșii noștri", a spus Putin.

Baza identității naționale

Președintele Putin a spus că istoria și cultura Rusiei este baza identității naționale, a mentalității ruse și a valorilor tradiționale. Atingând subiectul Ucrainei, el a subliniat: Rusia își amintește cu ce preț a fost câștigată victoria asupra fascismului, iar acum situația nu este nici ea ușoară, pentru că lupta se desfășoară în cadrul unui singur popor.
“Am ținut și ținem minte ce s-a întâmplat în 1941, când, în ciuda informațiilor serviciilor de spionaj privind inevitabilitatea unui atac asupra Uniunii Sovietice, adoptarea măsurilor de apărare necesare a fost amânată și cu ce mare preț s-a câștigat atunci victoria asupra nazismului”, a spus Putin.
El a adăugat că acum, în situația care s-a creat între Rusia și Ucraina, „tot nu este ușor”.
"De asemenea, este greu și amar pentru că, de fapt, lupta între ei reprezentanții aceluiași popor. De fapt, confruntarea se desfășoară în interiorul unui singur popor", a explicat șeful statului.
În același timp, Putin a subliniat că Rusia tratează poporul ucrainean cu respect și căldură: „A fost și este, în ciuda confruntării tragice de astăzi”, a spus el.

Occidentul „ îi aruncă pe ucraineni în cuptor”

Vorbind despre ceea ce se întâmplă în Ucraina, Vladimir Putin a subliniat că principala victimă a urii față de ruși a fost poporul ucrainean, care, pentru Occident, nu pare să conteze.
„Vedem asta chiar și în felul în care se poartă acțiunile militare. Este uimitor, pur și simplu, ce se întâmplă acolo. În general, parcă nu ar exista ucrainenii. Sunt aruncați ca în cuptor și atât. (...) Anume Ucraina, poporul ucrainean sunt prima și principala victimă a acțiunilor premeditate de inoculare a urii față de ruși, față de Rusia”, a subliniat președintele.
Într-o conversație cu participanții la întâlnire, Vladimir Putin a fost de acord cu declarația celebrului istoric și scriitor rus Nikolai Karamzin că prezentul este o consecință a trecutului, menționând că „Ucraina de astăzi a trecut prin mulți ani de amestec direct a Occidentului în treburile sale interne”.
El a adăugat că „au încercat să facă același lucru cu Rusia”.

„Nu vom permite niciodată ca Rusia să fie slăbită și distrusă”

“Rușii nu vor permite niciodată statelor străine să slăbească și să distrugă Federația Rusă, ei își vor apăra țara în același mod în care au făcut-o strămoșii lor eroici”, a spus Vladimir Putin.
Președintele a amintit de perioada istorică de după șocul din 1917, când oamenii erau asmuțiți unul împotriva altuia, iar puterile străine au profitat în urma tragediei poporului rus.
„Ei și-au urmărit interesele, au slăbit și sfâșiat Rusia istorică. Și astăzi, furnizând în mod constant arme Ucrainei, transferând mercenari acolo, sunt absolut nemiloși față de cetățenii ei (a Ucrainei – n.n.). Pe cheltuiala lor, își promovează obiectivele geopolitice, care nu au nicio legătură cu interesele poporului ucrainean. De asemenea, vizează slăbirea, dezintegrarea, distrugerea Rusiei. Aceste eforturi sunt în desfășurare. Ele stau la baza evenimentelor care au loc în Ucraina. Nu vom permite niciodată asta. Ne vom apăra patria la fel ca strămoșii noștri eroici”, a spus Putin.
Amintim că tot vineri, de Ziua Unității Naționale, președintele rus Vladimir Putin, împreună cu reprezentanți ai asociațiilor obștești, ai organizațiilor de tineret și de voluntari, a depus flori la monumentul lui Kuzma Minin și Dmitri Pojarski din Piața Roșie din Moscova, care a fost deschis după restaurare.
Restaurarea monumentului a început în 2021 și a fost finalizată în această săptămână. Vladimir Putin a vizitat monumentul renovat și și-a împărtășit impresiile cu participanții la ceremonie.
În Rusia, 4 noiembrie este o sărbătoare de stat - Ziua Unității Naționale. A fost înființat în memoria evenimentelor din 1612, când armata populară condusă de Kuzma (Kozma) Minin și Dmitri Pojarski a eliberat Moscova de invadatorii polonezi.
Sărbătoarea este marcată anual din 2005. A fost înființată în Rusia prin legea federală „Cu privire la amendamentele la articolul 1 din Legea federală „În zilele gloriei militare (Zilele Victoriei) a Rusiei” din 29 decembrie 2004 (după modificările aduse la 21 iulie 2005, legea a devenit cunoscută drept „În Zilele de glorie militară și de date memorabile în Rusia).
Patriarhul Kiril al Moscovei și al Întregii Rusii - Sputnik Moldova, 1920, 04.11.2022
Rusia
Patriarhul Kiril: Țările occidentale încearcă să anuleze cultura rusă
Fluxul de știri
0