Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Cristoiu: România riscă să devină platforma unei ofensive anti-rusești a NATO

© Photo : EuroParlamentarulIon Cristoiu
Ion Cristoiu - Sputnik Moldova, 1920, 25.10.2022
Abonare
Ion Cristoiu își continuă analiza cu privire la logica concentrării de trupe și de tehnică militară SUA și NATO pe teritoriul României.
BUCUREȘTI, 25 oct - Sputnik. Cunoscutul jurnalist și comentator politic român, Ion Cristoiu, care atrăsese deja atenția asupra paralelelor tot mai evidente între ceea ce se întâmplă acum în România și ceea ce s-a mai întâmplat în anul 1941, când mai întâi, sub diverse pretexte, țara devenise mai întâi bază militară a Germaniei naziste și apoi a fost angajată în războiul contra URSS, continuă analiza sa.
În opinia lui Cristoiu, această concentrare de trupe are, în ciuda pretextelor furnizate de comunicatele oficiale și de presa mainstream, redusă la statutul de presă de propagandă, un scop mai degrabă ofensiv decât defensiv.
Ca argument, Cristoiu aduce chiar reportajul postului tv american CBS care a prezentat prezența Diviziei 101 Aeropurtate, corp de elită și eminamente ofensiv al armatei SUA, în România.
Aceștia, spune reportajul american și atrage atenția Cristoiu, fac exerciții militare cu muniție reală executând manevre inspirate din luptele care se desfășoară în Ucraina.
Or genul acesta de pregătire, spune Cristoiu, este foarte departe de teza caracterului exclusiv defensiv, de ”consolidare al flancului NATO”, recitat de către propaganda oficială.
De asemenea, Cristoiu a explicat și cum această intervenție directă a NATO în Ucraina va fi nu doar posibilă, ci chiar necesară în contextul previzibil în care Ucraina, cu tot ajutorul de tehnică, muniție și mercenari, nu va putea să mențină războiul.
Intervenția, crede Cristoiu va fi pretextată ca o ”operațiune specială” a NATO de a ajuta Ucraina să își redobândească teritoriile pierdute, statele NATO nerecunoscând unificarea acestor teritorii cu Federația Rusă.
În acest conflict, crede Cristoiu, va fi atrasă și Republica Moldova, jurnalistul român atrăgând atenția că președintele Maia Sandu este aservită intereselor occidentale și dependentă în atât nivel încât se observă chiar și la nivel de protocol. Cristoiu atrage atenția asupra primirii făcute de Maia Sandu la Chișinău, în timpul ultimei vizite a directorului SRI, Eduard Helvig.
Concluzia lui Cristoiu? România, ca în 1940-1941, a devenit baza militară a unor interese străine și anti-rusești. Să sperăm că nu va fi atrasă și într-un război pentru care nu are nicio miză.
Ion Cristoiu - Sputnik Moldova, 1920, 23.10.2022
Analize și opinii
Cristoiu: Din România va porni cel de-al treilea război mondial?
Fluxul de știri
0