Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Deconectarea de la sursa de gaze, căldură și electricitate ar putea fi interzisă

© Sputnik / Mihai Carausgaz
gaz - Sputnik Moldova, 1920, 03.11.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Deconectarea consumatorilor casnici de la sursa de gaze, căldură și electricitate, în perioada rece a anului.
CHIȘINĂU, 3 nov - Sputnik. Un proiect de lege care interzice deconectarea consumatorilor de la instalațiile de livrare a gazelor naturale, a energiei termice și a energiei electrice, în perioada rece a anului, a fost aprobat în prima lectură cu 77 de voturi ale deputaților. Autorii proiectului sunt președintele și vicepreședintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun și Vladimir Odnostalco.
Prevederile legii ar urma să se extindă asupra gospodăriilor casnice cărora le-a fost atribuită categoria de vulnerabilitate ridicată sau foarte ridicată; datoria scadentă a cărora a fost executată în cuantumul de 50% din suma datorată pentru perioada curentă de facturare – în cazul gospodăriilor casnice cu grad de vulnerabilitate foarte ridicată și 60% cu grad de vulnerabilitate ridicată; gospodăriilor casnice a căror sumă cumulativă a datoriei acumulate în perioada rece a anului nu depășește 10 000 de lei.
„Avem nevoie de o lege care va proteja, în primul rând, cei mai vulnerabili cetățeni, oferindu-le speranță că nu vor rămâne fără servicii de alimentare cu gaze, electricitate și căldură în sezonul rece al anului”, a argumentat Vladimir Odnostalco.
„Încercăm, pin acest proiect, să găsim un echilibru să-i protejăm pe cei mai vulnerabili, dar, în același timp, să fim foarte atenți să nu descurajăm plata facturilor, pentru că aceasta va pune în pericol asigurarea cu energie electrică, cu gaze naturale și cu energie termică. Trebuie să fim responsabili în promovarea acestui proiect de lege”, a declarat Dan Perciun.
Potrivit estimărilor prealabile ale autorilor proiectului, numărul beneficiarilor este de aproximativ 1,1 milioane de persoane. Proiectul urmează a fi votat în lectura a doua.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 03.11.2022
Politică
Republica Moldova a importat gaze naturale în sistem revers
Fluxul de știri
0