Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

China spune că „nu va căuta niciodată să obţină hegemonia”

© AP PhotoZhao Lijian
Zhao Lijian - Sputnik Moldova, 1920, 03.11.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
China a condamnat noua strategie de apărare națională a SUA (NDS), spunând că politica americană este determinată de „logica dominației” şi insistând că Beijingul nu va căuta niciodată „hegemonia” asupra altor ţări.
CHIȘINĂU, 3 nov - Sputnik. Întrebat despre noua strategie de apărare națională a SUA publicată la sfârșitul lunii octombrie, care menţionează că Beijingul reprezintă „cea mai consecventă și sistemică provocare” pentru securitatea națională a SUA, purtătorul de cuvânt al Ministerului Chinez de Externe, Zhao Lijian a spus că documentul „denaturează în mod deliberat politicile externe și de apărare ale Chinei”.
„Reflectă în mod evident o mentalitate [în spiritul] Războiului Rece și logica dominației și a hegemonismului și arată reaua intenție a SUA de a menţine sub control și a suprima China sub diverse pretexte false”, a continuat purtătorul de cuvânt. Ţara sa va respinge toate „încercările de șantajare, control, blocare și de exercitare a unei presiuni maxime”, a adăugat acesta, potrivit RT.
Zhao a insistat că politica externă a Beijingului are ca scop „susținerea păcii mondiale și promovarea dezvoltării comune” între națiuni.
„Indiferent de etapa de dezvoltare la care ajungem, nu vom căuta niciodată [să obţinem] hegemonia şi nu ne vom angaja în acţiuni de expansionism”, a spus Zhao, îndemnând Washingtonul să „urmeze tendința păcii și dezvoltării, să abandoneze mentalitatea Războiului Rece, să nu mai privească lumea de astăzi și relațiile China-SUA dintr-o perspectivă conflictuală și să înceteze să denatureze intențiile strategice ale Chinei.”
Tensiunile dintre Washington și Beijing au crescut semnificativ din august, când președintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul, în ciuda obiecțiilor puternice din partea Beijingului, care vede insula ca parte a propriului său teritoriu. Deși călătoria a cauzat o rundă fără precedent de exerciții militare ale Chinei în aer și apele din jurul Taiwanului, delegații occidentale au continuat să viziteze Taipei în lunile care au urmat.
Criza energetică va dura nu doar o iarnă ci cinci ierni - Sputnik Moldova, 1920, 03.11.2022
Podcasturi
Lisnevschi: "Criza energetică va dura nu doar o iarnă, ci cinci ierni"
Fluxul de știri
0