Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

SIS și PG vor investiga pretinse finanțări ale partidelor din Moldova de către FSB

© Sputnik / Miroslav RotariSIS
SIS - Sputnik Moldova, 1920, 31.10.2022
Abonare
Serviciul de Informații și Securitate anunță împreună cu Procuratura Generală că vor iniția investigații în urma relatărilor din presă că unele partide politice de la Chișinău au fi beneficiat în mod ilegal de autorul oferit de Federația Rusă.
CHIȘINĂU, 31 oct - Sputnik. “SIS și PG informează, că în spațiul mediatic, au apărut publicații privind pretinsul suport ilegal al unor partide politice de către Federația Rusă, în scopul unor interese politice ale autorităților ruse”, se arată într-un comunicat de presă emis de cele două instituții.
SIS și PG spun că ar fi vorba de sume mari de bani venite de la Serviciul de Securitate al Federației Ruse – FSB.
„Este vorba de pretinse canalizări ale unor sume semnificative de bani, oferite de către FSB-ul rusesc, în scopul susținerii unor politicieni moldoveni și crearea unui parteneriat, pentru răsturnarea regimului pro-occidental și reorientarea Republicii Moldova spre Federația Rusă. În publicație se enumeră diverse instrumente, printre ele fiind transferarea unor posturi de televiziune pro-ruse, în scopul promovării agendei Moscovei, trimiterea unor echipe de strategi politici ai FSB-ului pentru consilierea unor partide politice”, anunță SIS și Procuratura Generală.
Cele două instituții susțin că ele vor lua deciziile corespunzătoare după ce vor verifica fapte relatate de presă: “Cu referire la informațiile nominalizate, Serviciul de Informații și Securitate de comun cu Procuratura Generală vor investiga faptele expuse în postările respective, și vor adopta decizii prompte, corespunzătoare rezultatelor cercetării”.
Amintim că în data de 26 octombrie ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon, a anunțat că Departamentul Trezoreriei al Statelor Unite ale Americii a impus sancțiuni împotriva a 21 de persoane și entități care ar fi implicate în acte de corupție, între care fostului președinte al PDM, Vladimir Plahotniuc, și liderul Partidului „Șor”, Ilan Șor.
Logsdon a încercat să acrediteze ideea că “corupția sistemică din Republica Moldova” este determinată cumva de “campaniile persistente de influențare malignă ale Guvernului Federației Ruse”, că între cele două entități ar exista o legătură.
“Biroul pentru Controlul Activelor Străine al Departamentului de Trezorerie al SUA (OFAC) a luat măsuri pentru a contracara campaniile persistente de influențare malignă ale Guvernului Federației Ruse (GFR) și corupția sistemică în Republica Moldova prin impunerea de sancțiuni împotriva a nouă persoane și a douăsprezece entități. Persoanele și entitățile sancționate astăzi includ oligarhi recunoscuți pe scară largă pentru capturarea și coruperea instituțiilor politice și economice ale Moldovei și cei care acționează ca instrumente ale campaniei de influență globală a Rusiei, urmărind manipularea Statelor Unite, aliații și partenerii lor, inclusiv Moldova și Ucraina. Desemnările includ fostul oficial al guvernului R. Moldova Vladimir Plahotniuc, care s-a implicat în capturarea statului prin exercitarea controlului și manipularea sectoarelor cheie ale guvernului Republicii Moldova, inclusiv sectoarele de aplicare a legii, domeniul electoral și cel judiciar”, se arată în comunicatul de presă din 26 octombrie al Secției Relații cu Publicul al Departamentului Trezoreriei al SUA.
Kent D. Logsdon - Sputnik Moldova, 1920, 27.10.2022
Editoriale
Unde greșește Logsdon – oligarhii moldoveni sunt creatura americanilor, nu a rușilor
Fluxul de știri
0