Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin și Pașinean au purtat discuții la Soci

© Sputnik / Mikhail Klimentyev / Accesați arhiva multimediaPreședintele Rusiei, Vladimir Putin, și premierul Armeniei, Nikol Pașinean
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și premierul Armeniei, Nikol Pașinean  - Sputnik Moldova, 1920, 31.10.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Discuțiile au avut loc înaintea summit-ului dintre Moscova, Erevan și Baku.
CHIȘINĂU, 31 oct – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și premierul Armeniei, Nikol Pașinean s-au întâlnit luni la Soci, unde au discutat reglementarea conflictului din Karabah, comunică RIA Novosti.
Discuțiile au avut loc înainte de începerea summit-ului dintre Moscova, Erevan și Baku.
Președintele Rusiei a subliniat că principalele sarcini acum sunt asigurarea păcii și stabilității în regiune, precum și deblocarea infrastructurii de transport. Potrivit lui, această confruntare de lungă durată trebuie să se încheie.
„Vedem abordările colegilor față de ceea ce se întâmplă la granița armeano-azerbaidjană și în jurul Karabahului. Acest conflict durează deja de un deceniu, de acea el trebuie să se încheie totuși în cele din urmă, sunteți de acord cu asta? Știu că aveți voință politică pentru aceasta. Și susținem acest lucru prin toate modalitățile", a spus Putin.
Liderul rus a menționat, de asemenea, importanța identificării momentelor cheie la summit trilateral, care vor ajuta la avansarea în soluționarea acestei probleme.
Prim-ministrul Armeniei a declarat la rândul său că susține deblocarea comunicațiilor regionale. El a calificat drept acceptabile acele abordări în privința Karabahului care sunt propuse în proiectul Moscovei privind stabilirea relațiilor între Erevan și Baku.
Totodată, Pașinean a subliniat că înainte de a începe activitățile privind delimitarea este necesară sporirea nivelului de securitate la granița cu Azerbaidjanul. În afară de aceasta, trebuie soluționată problemele privind eliberarea prizonierilor armeni și retragerea trupelor din zona de responsabilitate a forțelor ruse de menținere a păcii.
„Pentru noi este foarte importantă chestiunea retragerii trupelor azere din zona de responsabilitate a forțelor ruse de menținere a păcii din Nagorno-Karabah... În pofida înțelegerilor la cel mai înalt nivel, trupele azere nu au părăsit până acum zona de responsabilitate a forțele ruse de menținere a păcii din Nagorno-Karabah. Sper că această problemă va fi rezolvată în urma discuțiilor de astăzi", a spus Pașinean.
Întâlnirea a avut loc la sanatoriul „Rusi” din Soci, unde, la fel ca și la reședința Bociarov Rucei, Putin îi primește în mod tradițional pe oaspeți străini.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 31.10.2022
Rusia
Comerțul Rusiei cu China va atinge la sfârșitul anului cifre record – Lavrov
Fluxul de știri
0