Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Polonia va cere Rusiei despăgubiri pentru „pagubele cauzate de Uniunea Sovietică”

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Accesați arhiva multimediaDrapelul de stat al Poloniei și al Uniunii Europene
Drapelul de stat al Poloniei și al Uniunii Europene  - Sputnik Moldova, 1920, 29.10.2022
Abonare
Polonia intenționează să ceară despăgubiri de la Rusia pentru „pierderile suferite din cauza URSS”.
CHIȘINĂU, 29 oct - Sputnik. Polonia va calcula pierderile din anii celui de-al Doilea Război Mondial și va cere despăgubiri de la Rusia, a declarat Ministerul polonez de Externe.
„Calcularea pierderilor militare suportate din cauza URSS va fi efectuată pe baza unor studii similare celor care au condus la întocmirea unui raport privind prejudiciile cauzate Poloniei ca urmare a agresiunii și ocupației germane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial din 1939-1945”, se arată în comunicat.
La mijlocul lunii octombrie, Varșovia a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care cere reparații estimate la 1,3 trilioane de dolari în al Doilea Război Mondial. Nu a existat încă un răspuns oficial, dar guvernul german a declarat în repetate rânduri că nu va face nimic de acest fel: Polonia a primit reparații destul de mari imediat după război și nu există niciun motiv să ne îndoim de refuzul său de a plăti în 1953.
Pe lângă aceasta, mulți politicieni polonezi au cerut în mod repetat pretenții similare față de Rusia. Acest lucru a fost declarat, în special, de șeful partidului de guvernământ Lege și Justiție, Yaroslav Kaczynski, iar președintele Andrzej Duda a susținut recent ideea.
Ministerul rus de Externe a numit aceste cereri inadecvate și situate în domeniul fanteziei politice. După cum a menționat în departamentul diplomatic rusesc, Polonia încearcă să-și rezolve propriile probleme politice interne, făcând apel la „revizionismul istoric”. La Kremlin, declarațiile Poloniei au fost considerate rusofobie turbată și „extremism politic nesănătos”.
Armata Roșie a eliberat Polonia de invadatorii naziști în 1944-1945. Pierderile sovietice în această operațiune s-au ridicat la peste 600 de mii de oameni. În plus, URSS a oferit asistență enormă în restaurarea postbelică a Poloniei.
Numai în Varșovia au fost dezamorsate zeci de mii de mine, au fost restaurate poduri și drumuri. Hrana, cărbunele, kerosenul au fost donate populației. În același timp, armata sovietică nu a intervenit în modul intern de viață al poporului polonez.
Mateusz Morawiecki - Sputnik Moldova, 1920, 04.09.2022
Internațional
Polonia cheamă Germania la discuții cu privire la despăgubirile de război
Fluxul de știri
0