Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Polonia cheamă Germania la discuții cu privire la despăgubirile de război

© Sputnik / Alieksiej Witwickij / Accesați arhiva multimediaMateusz Morawiecki
Mateusz Morawiecki - Sputnik Moldova, 1920, 04.09.2022
Abonare
Morawiecki: Polonia va chema Germania să discute despre despăgubirile de război printr-o notă diplomatică.
CHIȘINĂU, 4 sept - Sputnik. Polonia va invita printr-o notă diplomatică Germania la discuții cu privire daunele cauzate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a declarat premierul Mateusz Morawiecki, informează RIA Novosti.
Anterior, autoritățile poloneze au declarat că îi solicită Germaniei o sumă de 6,2 trilioane de zloți (aproximativ 1,3 trilioane de dolari) pentru daunele cauzate în cel de Al Doilea Război Mondial.
"Vom trimite o notă diplomatică Germaniei și îi vom solicita (Germaniei - n.red.) un proces de negociere. Vom pleda pentru acest lucru la toate forumurile posibile și prin toate modurile posibile", a spus Morawiecki, fiind citat de biroul de presă al guvernului polonez.
El a declarat că Germania ar trebui să-i plătească despăgubiri Poloniei pentru reconcilierea finală între popoarele celor două țări.
”Pentru ca reconcilierea polono-germană să fie exemplară, avem nevoie de despăgubiri, pentru că fără ele va exista întotdeauna un sentiment uriaș de nedreptate”, a spus Morawiecki.
În Polonia, în urmă cu câțiva ani, a fost pusă problema ca Germania să plătească despăgubiri țării pentru prejudiciile aduse în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Guvernul german a declarat în repetate rânduri că nu intenționează să facă plăți către Polonia: Berlinul consideră că au plătit deja despăgubiri destul de mari și nu există niciun motiv să fie pus la îndoială refuzul Poloniei de a primi reparații de război în 1953.
Ministerstwo Obrony Narodowej - Sputnik Moldova, 1920, 03.09.2022
Internațional
Polonia îi solicită despăgubiri de război Germaniei: 1,3 mii de miliarde de euro
Fluxul de știri
0